7.8 C
Bistrița
marți, noiembrie 5, 2024

FOTO – M.E Balerina – o poveste despre noi toți cei care credem în puterea viselor și în frumusețea nevăzută a muncii

Pentru mine, dansul este o modalitate de a exprima orice fără frică. Pot spune atât de multe lucruri fără să rostesc niciun cuvânt…” Sunt cuvintele balerinei Maia Elena Șestac din Feldru – acum elevă în clasa a VII-a la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj. Maia este una dintre cele mai talentate eleve ale liceului și visează să ajungă pe cele mai importante scene ale lumii.

În lumea mea, fiecare salt necesită nu doar grație, ci și o inimă curajoasă, gata să se înalțe… Fiecare gest de încurajare, fiecare cuvânt de susținere și fiecare contribuție, indiferent de mărimea ei, ajută enorm la realizarea acestor vise”, afirmă Maia Elena Șestac.

Povestea cu baletul a început prin 2018, când Maia a început să frecventeze Școala de Balet Ovidiu Danci.

A participat la una dintre primele tabere organizate de Ovidiu Danci la Colibița. Din prima clipă a iubit baletul. A fost dragoste la prima vedere. A intrat în grupa de super elite și am fost nevoite o vreme să facem naveta din Feldru la Bistrița zilnic”, ne-a povestit mama balerinei, Ana Călina Șestac.

Aveam impresia că va renunța din cauza oboselii.. Pornea de acasă dimineața la 8, după ore o duceam la Feldru, la bunici unde mânca și își făcea temele, apoi o aduceam cu mașina la Bistrița, la orele de balet. Ajungeam acasă seara pe la 20 – 21.00…

În pandemie nu am mai venit la balet. Am mai redus din frecvență. Când nu mai era Ovidiu, veneam doar de trei ori pe săptămână, deja nu se mai făcea așa intensiv…

În vara aceea am stat serios de vorbă. Ne-am consultat și cu profesorii ei de la Școala de balet, Lauda Boldor și Mircea Baritchi. I-am explicat că dacă vrea să facă balet de performanță, trebuie să luăm o decizie.

Mi-a zis că ar vrea să meargă mai departe, la liceul de coregrafie din Cluj. Singura ei reținere era că ar fi posibil să nu se integreze și să nu facă față la toate câte vin cu mutarea ei la Cluj. Este un copil sensibil și introvertit, nu are dezvoltată înca latura asta de a se impune, chiar dacă în unele situații ar fi justificat”, admite mama balerineri. 

Maia Elena Șestac este elevă la Liceul de Coregrafie din Cluj. Face ore de balet la școală, zilnic, iar în privat lucrează cu maestra de balet Felicia Șerbănescu.

La școală fac doar studiu clasic de balet cu toți copiii, nu se lucrează individual. Este nevoie și de ore individuale cu un profesor, dacă își dorește să ajungă prim-balerină. Acum e în clasa a VII-a, iar din clasa a IX-a vrea la același liceu, tot balet clasic. Din acest moment parcursul ei este clar și definit, iar evoluția ei susținută vizibil prin evenimentele, concursurile și spectacolele la care participă”, ne-a mai povestit Ana Călina Șestac.

Maia Elena a avut norocul să lucreze cu profesori care au avut un aport semnificativ în dezvoltarea ei.

Vorbește mereu cu drag și admirație despre regretatul Ovidiu Danci, Silvia Barițchi Gradea, Corina Dumitrescu, Judith Turos, Dan Oradan, Theodore Costant, Alexander Sanchez, Mioara Someșan și Felicia Șerbănescu. La aceștia se adaugă alții care prin workshop-uri și evenimente ale unor competiții la care a participat au avut un impact semnificativ în evoluția ei.

De la un punct, însă, devine dificil să susții un copil care vrea să facă performanță în zilele noastre.

Participarea la competiții prestigioase, cursurile de vară sub îndrumarea celor mai respectați maeștri ai baletului și atelierele care transcend granițele țărilor și culturilor nu sunt sarcini ușoare.

Trebuie să te implici în tot felul de competiții, să participi la evenimente cât mai multe, ca să câștigi experiență de scenă în diverse condiții. Și toate acestea implica costuri financiare mari. O tabără de pregătire la care a participat până acum Maia costă între 3.000 și 6.000 de lei.

Folosim un tutu mai vechi, de pe vremea lui Ovidiu. I-a rămas un pic mic, dar încă se poate folosi. Acum cinci ani am dat pe el 1000 de lei.

Urmează să-i fac un costum nou, însă în Cluj nu am găsit pe nimeni. În Cipru am găsit o doamnă care face tutu-ul clasic care respectă toate cerințele. Poantele trebuie schimbate foarte des. Maia folosește poante clasice – și astea costă între 500 și 700 de lei perechea.

În acest context, discutând cu mai multă lume, am luat decizia să înființez asociația M.E. Balerina, la sfatul celor din jurul meu. Am înțeles că există oameni care doresc să susțină un astfel de parcurs – așa că am înființat asociația, o formă legal juridică prin care s-ar putea face mai ușor donațiile. Așa a început povestea M.E Balerina.

Mi-am dat seama că pot să fac mai mult. Putem, prin intermediul asociației, să ajutăm și alți copii talentați care își doresc să facă performanță, să ajungă la un alt nivel.

Pregătim acum proiecte pentru diverse surse de finanțare. Avem în plan și să facem spectacole sau proiecte educaționale”, ne-a mărturisit Ana Călina Șestac.

Povestea „M.E. Balerina” este așadar o poveste despre noi toți cei care credem în puterea viselor și în frumusețea nevăzută a muncii neîntrerupte.

Putem să facem și noi parte din această impresionantă poveste. Putem s-o încurajăm pe Maia și să-i împărtășim emoțiile. Sau chiar să facem mici donații pentru a ajuta la finanțarea antrenamentelor, călătoriilor și cheltuielilor care vin la pachet cu fiecare competiție.

Toate evenimentele, competițiile și spectacolele în care se implică Maia pot fi urmărite pe pagina de Facebook sau Instagram.

Cine își dorește să facă donații – o poate face în conturile:

  • RO19BTRLRONCRT0CR5092601
  • RO63BTRLEURCRT0CR5092601

(Asociația M.E. BALERINA, Banca Transilvania, CIF 49856040, Str. Stejarului, oraș Sângeorz Băi, județul Bistrița-Năsăud).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.