12.2 C
Bistrița
duminică, septembrie 8, 2024

FOTO: Două morminte preistorice, descoperite lângă zidul sacristiei, la biserica evanghelică din Vermeș!

S-au încheiat cercetările arheologice preventive la fosta biserică Evanghelică din Vermeș (comuna Lechința). Radu Zăgreanu și Angelica Moldovan – arheologi la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud – au făcut parte din echipa care a descoperit o mulțime de noi informații referitoare la istoricul evoluției bisericii.

Cercetările arheologice la biserica din Vermeș ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul anului 2023. Din cauza timpului nefavorabil, însă, acestea au fost decalate pentru anul 2024.

Cercetărrile s-au încheiat recent, iar specialiștii Muzeului din Bistrița au reușit să identifice și să cerceteze sacristia perioadei catolice a bisericii din Vermeș. Este vorba de cea situată pe latura nord-estică.

A fost identificat un zid masiv în imediata apropiere.

Fosta sacristie a fost demolată încă din perioada medievală. Piatra a fost reutilizată pentru faza ulterioară de construcție a bisericii.

Nu a mai fost identificat decât patul zidăriei acesteia, realizat din piatră de râu prinsă cu lut.

Pe latura estică aceasta a fost grav afectată de o groapă de var modernă, folosită pentru ultima tencuială aplicată pereților exteriori ai bisericii”, au transmis arheologii Muzeului Județean din Bistrița.

Noul zid identificat are o structură extrem de compactă. Este realizat din piatră fasonată prinsă cu lut. Se afla la o distanță de circa 50-60 cm de zidul care închidea latura nordică a sacristiei. Zidul continuă atât spre est, cât și spre vest.

Există posibilitatea ca acesta să fi fost un posibil zid de incintă al unei faze timpurii a bisericii. Totodată, este posibil să fi fost zidul unei construcții încă necunoscute din imediata apropiere a bisericii – consideră specialiștii muzeului.

Pe lângă un bogat material ceramic medieval identificat, între descoperiri se remarcă și câteva  complexe preistorice din epoca bronzului mijlociu.

De asemenea, s-a descoperit și material ceramic ce poate fi încadrat în prima epoci a fierului.

Tot lângă zidul demantelat al sacristiei, sub nivelul acesteia, au fost identificate două morminte cu material ceramic preistoric.

Cu speranța că cercetările arheologice vor continua la biserică, mulțumim prietenilor de la asociația Petrus Italus Trust – pentru sprijinul nemărginit și răbdarea care au avut-o cu noi. Mulțumim tuturor voluntarilor participanți pe șantier, în special celor de la Școala Gimnazială Uriu (coordonați de profesorul Adrian Szakacs) și Școala Gimnazială Tiha-Bârgăului (profesor Ștefan Sălăgean)”, au transmis Radu Zăgreanu și Angelica Moldovan – arheologii Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE TE PREMIAZĂ: Vino la CARAVANA Škoda, în 14 – 15 septembrie și participă la TOMBOLĂ

MATEROM AUTOMOTIVE TE PREMIAZĂ: Vino la CARAVANA Škoda în 14 și 15 Septembrie 2024, în parcare la Bistrița Retail Park, înscrie-te la Test drive și participă la TOMBOLĂ. Ce poți câștiga:

Stewo Năsăud caută asistent producție, Aquabis angajează instalatori, încasator și cititor contoare. Noi locuri de muncă, în Bistrița

STEWO Năsăud are nevoie de un asistent producție, Aquabis angajează instalatori, cititor contoare și încasator. The...

Schimbă la timp plăcuțele de frână și călătorește în siguranță tot anul!

Materom Automotive îți oferă o Super Reducere de -30% la Schimb plăcuțe frână, pentru automobilele Škoda...