Ceramistul Andrei Pandea, autorul impresionantei lucrări Corul inocenților, absolvent al Liceului „Corneliu Baba” din Bistrița, acum stabilit la Sibiu, le-a oferit o surpriză locuitorilor de acolo în duminica de Paști. Artistul a „ascuns” pe străzile din Sibiu zeci de lucrări mici create de el. Cei care au văzut postarea au sărit imediat din pat, pornind în căutarea lor.
Într-o lume în care cei mai mulți dintre noi încearcă să-și valorifice (dacă se poate financiar) fiecare gest, ca să nu rămână nimic „neplătit”, nimic „pierdut” – un artist din Bistrița ne oferă o impresionantă lecție de generozitate.
„Întotdeauna am vrut să împărtășesc cu voi nu doar arta mea, ci și bucuria legăturii care se naște prin ea. Cu gândul acesta am pornit la prima oră a dimineții pe străzile din centrul Sibiului, în această zi de mare sărbătoare, ca să ascund cadouri pentru voi.
Mai multe căsuțe mici stau ascunse prin iarbă, prin scorburile copacilor, crăpături de case sau ziduri vechi ! Așteaptă să fie găsite și duse acasă lângă cei dragi.
Aș fi vrut să vă las și câte un bilețel însă timpul nu mi-a permis. Voiam doar să vă spun să nu uitați să fiți copii, măcar din când în când. Sărbători binecuvântate alături de cei dragi!”, a transmis Andrei Pandea.
Artistul din Bistrița a ascuns pe străzile Sibiului aproximativ 30 de lucrări, în speranța că cei care se plimbă prin oraș le vor găsi și se vor bucura de ele.
Căsuțele mici au fost ascunse în Pasajul Aurarilor, Podul Minciunilor, în curtea Liceului Brukenthal sau în Piața Mare din Sibiu. Altele au ajuns pe Strada Cetății, pe lângă Filarmonica de Stat Sibiu sau lângă vechiul zid de apărare al orașului.
Zeci de prieteni și cunoștințe care au văzut postarea au pornit în căutarea lor:
„De cum am citit mesajul, am și sărit din pat și am plecat spre parc! Am căutat și m-am bucurat ca un copil când am găsit căsuța. Acum sta la loc de cinste. Mulțumim pentru surpriză…!”
„În Scoția, copiii construiesc căsuțe pentru zâne la baza copacilor, în copaci și în tot felul de locuri mai ferite ochiului unui adult. Bine, animalul național al Scoției e inorogul…”
„Am găsit !!! Bucuria copiilor din noi! Mulțumim! Vă urmărim creațiile cu drag! Hristos a înviat!”
„Cea mai frumoasă surpriză și cel mai frumos cadou de plecare! Mulțumesc și Sărbători fericite! Am văzut atât de multe…! Sper că oamenii vor ieși în căutarea comorilor!”
„Ce idee minunată și ce frumos ar fi dacă ar prinde contur în toate zonele țării! Dacă ar ști toti oamenii că sufletul ți se umple de bucurie mai mult atunci când dăruiești decât atunci când primești, s-ar schimba multe în conviețuirea noastră pe Pământ…”
„Să ne fie cu iertare că am luat două! Era musai una si pentru Liz care inca dormea… Mulțumim! A fost tare distractiv. Sărbători binecuvântate tuturor!”
Andrei Pandea a devenit cunoscut în noiembrie 2010, când Liceul de Arte Corneliu Baba celebra 12 ani de la înființare.
Le sugestia profesorului său, Mircea Mocanu, Andrei Pandea a creat atunci 6.000 de figurine pe care le-a numit Corul Inocenților”. Lucrările de câțiva centimetri au fost expuse în Sugăletele.
Artistul a fost inspirat de fiul său, pe atunci în vârstă de 3 ani, care suferea de diabet și era dependent de insulină.
Personajele din Corul Inocenților au fost scoase la vânzare în Cluj și Munchen. Banii strânși au fost donați atunci pentru copiii cu dizabilități. În 2013, creația artistului bistrițean a devenit cel mai bun proiect de voluntariat al anului. Cei aproximativ 35.000 de euro au ajuns la Fundația Hospice din Brașov, Crucea Malteză din Cluj-Napoca și la secția de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.
„Locuiam într-un cort și modelam Corul inocenților. Au fost 7 luni intense în vara lui 2010. Cred că la fiecare două săptămâni eram gata să renunț. Dar știam că este singura mea șansă de a rămâne în domeniul pe care îl iubesc. N-a fost ușor. A fost cu cartofi fierți sau prăjiți, cu ouă fierte și orez timp de șapte luni”, povestea atunci Andrei Pandea.
„Corul Inocenților” strânge bani pentru un tânăr bolnav de leucemie
Cel mai bun proiect de voluntariat în 2013, cucerit de Corul Inocenţilor, opera unui bistriţean!
Bistrițeanul care a bătut recordul național cu peste 6000 de figurine expuse în centrul orașului îi fascinează pe italieni cu creațiile sale
Foto @ Andrei Pandea Ceramics