În Bistrița-Năsăud și alte 15 județe din țară se înregistrează cea mai mare concentrație de radon. Acest gaz incolor și inodor ar crește șansele de a face cancer pulmonar.
Potrivit cercetătorilor UBB, care cercetează efectele radonului de mai bine de două decenii, în ultimii ani a crescut nivelul de radon din clădirile publice. Specialiștii clujeni spun că valori crescute de radon, gaz radioactiv care produce cancer pulmonar și leucemie se întâlnesc în 16 județe din țară.
În cele 16 județe se înregistrau niveluri de concentrație ale radonului care depășeau pragul admis. Concentrația în aceste județe este de aproape 3 ori mai mare decât media națională.
Județele cu concentrație mare de radon sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş.
De altfel, Transilvania este regiunea cea mai expusă la creșteri ale nivelului de radon din aer.
Gazul incolor și inodor este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume. Radonul poate intra în clădiri prin crăpăturile din podele, pereți și fundație.
Un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății arată că radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume.
Sursa: stiripesurse.ro Foto: libertatea.ro