-3.5 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

PRO-VERB: Omul bun e luat de fraier…

Omul bun e luat de fraier – s-a observat și a rămas această vorbă ca să consfințească o realitate. Nu știu dacă ați băgat de seamă, dar s-a umplut țara de șmecheri. Iar a fi șmecher a devenit o calitate râvnită și un model de viață.

Dacă a fi bun înseamnă a fi fraier, a fi șmecher înseamnă a fi rău. Înseamnă să te umpli de bani și avantaje, fără să ții cont de lege și bun simț. Să îți faci scară din cei trădați și înșelați, să ai la mână oameni buni pe care să-i iei de fraieri și să-i exploatezi în folos propriu. Așa-i cu șmecherii.

A fi fraier este echivalent cu a fi fazan, că noi românii mai avem expresii de acestea: am căzut de fazan… Șeful mă ia de fazan. Sau hai, mă, nu fii fazan!

Dar ce face fazanul de a ajuns așa celebru în vorbele de duh? Poi în vremea reproducerii făzănița face ouă și se așază pe cuib să le clocească în vreme ce fazanul stă și o păzește și aduce de mâncare. Dacă într-o vreme femela se plictisește, se ia și se duce și ouăle rămân să se răcească. Neavând încotro, fazanul se așează pe cuib și preia clocitul ouălor, ca să aibă și el pui. Așa stă treaba cu fazanul și experiența lui s-a extins asupra tuturor care fac treaba altora fără nici o plată. Fraier ori fazan e totuna.

Dar puii oare nu o să fie ei recunoscători? Nu spun asta neapărat în apărarea celor care sunt luați de fraieri sau fazani. Dar Dumnezeu – de care șmecherii nu au nevoie – din ceruri pe toate le vede. Iar în credința noastră populară se spune că pe lângă poporul care umblă deasupra pământului mai este în această lume un popor al blajinilor. Și că numai de dragul lui mai ține Cel De Sus lumea laolaltă.

Da, da: lacrima curată a celor blajini este salvarea lumii oamenilor.

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...