„Cu inima grea și cu profund regret, îmi exprim condoleanțele pentru pierderea unui adevărat pilon al culturii și literaturii, nu doar la nivel național, ci și în inimile locuitorilor județului Bistrița-Năsăud. Nicolae Manolescu, un intelectual de excepție, a făurit generații de literați, modelând spiritul și conștiința cititorilor, elevilor și studenților săi”, a transmis Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean BN.
Nicolae Manolescu a vizitat județul Bistrița-Năsăud în 2016, iar ulterior a donat peste 14.000 de manuscrise Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița. Manuscrisele se află la Casa Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu.
Pe culmile fericirii. Bistrița are la dispoziție una dintre cele mai valoroase donații de manuscrise
La Casa Colecțiilor se află o parte din opera sa în manuscrise, dar și volume de colecție cu autograf. Tot aici există inclusiv un volum cu autograf și dedicație de la Heidegger, pentru Nicolae Manolescu:
„Regăsim, totodată, manuscrisele celebrelor „Teme”, ale „Cronicilor literare” din „Contemporanul”, „România literară”, „Steaua”, „Ateneu”. Tot aici se află și volumele „Arca lui Noe”, „Cititul și scrisul”, o mare parte din „Istoria critică a Literaturii Române” și multe altele.
Contribuția sa monumentală în domeniul literar și implicarea dedicată în educație au înnobilat și promovat valorile autentice în Bistrița-Năsăud și dincolo de granițele acestuia.
A trăit prin cuvinte și pentru cuvinte… Iar acum se pot scrie nenumărate rânduri despre un om simbol al unei epoci de aur, un mentor și un ghid pentru cei care au avut privilegiul de a-l cunoaște și de a învăța de la el.
Fiecare întâlnire cu profesorul Manolescu a fost o lecție de viață, o scânteie care a aprins pasiunea pentru literatură și cultura profundă.
În aceste momente de tristețe, gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familia îndoliată, prietenii și toți cei care l-au cunoscut și i-au prețuit înțelepciunea.
Să găsim mângâiere în amintirile prețioase și în opera vastă pe care Nicolae Manolescu a lăsat-o în urma sa, un testament al vieții și pasiunii sale pentru literatură și educație.
Împărtășim durerea voastră în aceste momente grele și vă suntem alături cu toată compasiunea și respectul nostru.
De acum înainte îl vom caută în inimile noastre și în comoara literară pe care ne-a lăsat-o, locurile de unde nu va mai pleca niciodată.
Odihnească-se în pace!
Drum lin spre Bunul Dumnezeu!”, a transmis Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean BN.
pilonu 1 sau pilonu 2?