Drumul roman care lega Valea Someșului de castrul roman din Orheiu Bistriței era menționat în 1866. Acum aproape 160 de ani, drumul roman era încă vizibil. Trecerea timpului, însă, a șters urmele acestuia. Din fericire, cercetările realizate săptămâna trecută de arheologii Muzeului Județean din Bistrița au adus vești încurajatoare.
Specialiștii Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud – arheologii Radu Zăgreanu și Angelica Moldovan – au efectuat săptămâna trecută o serie de cercetări de teren și fotografii aeriene pe raza localității Crănimăt, în comuna Șieu-Măgheruș.
Aceștia au încercat astfel să identifice și să stabilească planimetria unor situri arheologice menționate ca existente în zonă, dar a căror localizare era incertă.
Tot acum s-a reușit și identificarea traseului presupusului drum roman care lega Valea Someșului de castrul roman de la Orheiu Bistriței.
Traseul este menționat de K. Torma ca fiind vizibil în anul 1866.
În volumul A Iimes Dacicus felso resze, publicat la Budapesta în 1880, K. Torma menționează castrul de la Orhei, deşi se pare că nu a fost la faţa locului – notează Dumitru Protase într-un articol publicat în Revista Bistriței din 2007.
K Torma se referă şi la drumul roman care ducea de aici spre castrul de la Brâncoveneşti. Autorul maghiar precizează şi satele actuale pe unde trecea drumul de-a lungul limesului.
Pe baza unei inscripţii şi a unei ştampile tegulare găsită în castru, Torma afirmă că la Orhei ar fi staţionat cohors Alpinorum şi cohors Ubiorum. Acest fapt nu corespunde însă realității, avertizează Dumitru Protase.
Am inteles tot, se vede fain urma drumului. Mulțumim!