Primarul Ioan Turc vrea parteneriat public-privat pentru parcarea de pe strada Bistricioarei. Edilul spune că așa investiția ar fi terminată mai repede. Proiectul a fost pasat între Primăria Bistrița și Consiliul Județean.
La ultima ședință de Consiliu Local, primarul Ioan Turc a anunțat că vrea parteneriat public-privat pentru parcarea de pe strada Bistricioarei.
„O parcare etajată nu este ieftină. Cererea de locuri de parcare este nu mare, foarte mare. În același timp, ne-am gândit și la modalitatea de finanțare, nefiind o investiție ieftină. Opinia mea este că această parcare poate fi construită repede inclusiv printr-un parteneriat public-privat. (…) Am solicitat Direcției Juridice să găsească temeiul legal prin care putem da drum acestei investiții printr-un parteneriat public-privat. Vă asigur că vom găsi o firmă pentru a intra în parteneriat public-privat”, a precizat Ioan Turc, în ședința de Consiliu Local.
Nu este singura parcare care se ia în calcul pentru un parteneriat public-privat. Și cea care se pregătește pe strada Lupeni se ia în calcul un parteneriat public-privat. Aceasta ar urma să aibă 100 de locuri de parcare.
Parcarea de pe strada Bistricioarei ar urma să aibă în jur de 350 de locuri de parcare. Proiectul este ideea fostului primar Ovidiu Crețu, fiind preluată mai apoi de Consiliul Județean.
Instituția s-a ocupat de achiziționarea terenului, dar și de o parte din documente, după care a cedat investiția înapoi Primăriei Bistrița, la cererea primarului Ioan Turc.
Despre amenajarea acelei parcări supraetajate in locul centralei termice situate pe str. Bistricioarei, in spatele Hotelului Bistrita, menită să servească zona Centrului Civic din jurul Prefecturii, se tot vorbeste de foarte multă vreme. Incă din 2013, se punea problema demolării centralei termice, astfel incât să se deschidă o arteră de circulatie cu intrare din str. Bistricioarei prin spatele fostului sediu al BCR si iesire pe langa Camera de Comert si Industrie, in str. Petre Ispirescu, in lungul căreia să fie amenajate mai multe parcări pentru institutiile adiacente.
De asemenea, mai există posibilitatea ca in Piata Mihai Eminescu din Bistrita să fie construită o parcare subterană. De altfel aici urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural care prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber. De asemenea era proiectată si o grădină suspendată în suprafață de 7000 mp prevăzută cu parcare interioara.
Chiar dacă in prezent perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor de a deveni un “Mall Cultural” este compromisă, măcar grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcarea de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial, asigurând un număr sporit de locuri de parcare fată de situatia actuală, dar si o noua infatisare pentru Piața Mihai Eminescu.
ATENTIE!!!
Asocierile public-privat de cele mai multe ori se termina la DNA si la locurile de excutare a pedepsei, intrucat investitiile se fac din bani publici, in cele mai multe cazuri si „privatul” din asociere ia de obicei banii pe exploatarea obiectivului.
Mai ales intr-un an electoral-NU recomand!!!
Dar, cine sunt eu sa dau sfaturi?!
Sa terminat banetu la primarie si se cauta fonduri externe, pe cand acest primar se cearta si isi protejeaza lipitorile din jurul lui, halal primar precum conducerea in sine