Asociația culturală „Miron Duca” a decernat ieri primele două premii care poartă numele regretatului pictor. Cele două artiste laureate, la prima ediție, sunt Ana Toma și Mirela Iordache. Miron Duca reprezentat „o adevărată piatră de temelie”, fondând și coordonând ani de zile secția de artă contemporană la Muzeul din Bistrița.
Zeci de prieteni și admiratori ai pictorului Miron Duca l-au celebrat ieri seară, la Muzeul Județean din Bistrița, într-un eveniment plin de emoții.
„Miron Duca a reprezentat pentru complexul Muzeal din Bistrița o adevărată piatră de temelie. A pus bazele secției de Artă Contemporană pe care a coordonat-o aproape 40 de ani”, a explicat Alexandru Gavrilaș, managerul Muzeului Județean.
Artistul a fost emoționant evocat de criticul de artă Oliv Mircea, dar și de colegul său de breaslă, Vasile Tolan.
Pentru că în februarie este ziua de naștere a regretatului artist, Asociația culturală „Miron Duca” i-a celebrat memoria, acordând primele premii care poartă numele artistului. Totodată, asociația a donat Muzeului din Bistrița câteva inedite tablouri semnate de Miron Duca.
„Mulțumim Primăriei Bistrița și Consiliului Județean Bistrița-Năsăud pentru că au investit în ultimii ani în infrastructura culturală. Este lăudabil, pentru că avem încă multe zone ce pot fi expuse și mulți artiști foarte buni. Mulțumim TeraPlast Bistrișa, TeraSteel, Comelf, RCB Electro.
Ne dorim promovarea tinerelor talente și a artiștilor. Ne-am propus să asigurăm și dotări, contribuind astfel și logistic la spațiile culturale existente. Ne dorim să ajutăm tinerii artiști în devenire ca să poată crea și să ne poată încânta cu creațiile lor.
Miron Duca avea o vorbă, când îl întrebam cum de a reușit să picteze atât de multe tablouri. Îmi răspundea – Printre timpuri… Printre timpuri trebuie să ne facem și noi timp să venim în sălile de expoziție, să le cumpărăm tablourile, să ne înfrumusețăm spațiile sau casele cu lucrări ale artiștilor contemporani…”, a transmis Florin Urâte, președintele Asociației „Miron Duca”.
La prima ediție de acordare a premiilor MIRON DUCA, au fost selectate artistele Ana toma din Bistrița și Mirela Iordache din București.
Ana Toma a primit Premiul „Miron Duca” pentru expoziția personală TOMAGRAPH, la Casa cu Lei din Bistrița.
Evenimentul a fost considerată un model de comunicare artistică contemporană și o îmbinare inspirată a mai multor genuri artistice.
Rostul de dimineață: Pe o ploaie torențială @ Tomagraph, la Casa cu Lei
Mirela Iordache este absolventă a secției de Arte Plastice / Patrimoniul Cultural-Restaurare.
Deține un masterat în Pictură acordat de UNARTE-Universitatea Națională de Arte București. De-a lungul celor aproape 20 de ani de carieră a expus în peste 90 de expoziții personale, de grup, și colective în România, Franța, Germania, Belgia și Japonia. Cunoscută pentru lucrările sale experimental-abstracte, Mirela Iordache este un artist versatil, acoperind o gamă largă de stiluri și tehnici. De la fotorealism și neo-impresionism, până la abstract, pictură, linogravură și pointe seche, fotografie, colaj, asamblaj și land-art.
Proiectul SUSPENDARE realizat anul trecut de Mirela Iordache la Biserica Evanghelică din Herina a fost un model de îmbinare și valorizare reciprocă între un monument istoric și arta contemporană.
De altfel, Mirela Iordache a vernisat tot ieri, la muzeu, o expoziție personală intitulată „Aterniger”, realizată chiar în memoria pictorului Miron Duca.
Miron Duca s-a născut în 12 februarie 1952, în comuna Boianu Mare, județul Bihor. A absolvit Institutul de Arte „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca. A urmat studii de Muzeologie la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu” din București. S-a stabilit la Bistrița în 1976, fiind muzeograf la Muzeul Județean din oraș până în 2017.
Din 1981 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția pictură.
De-a lungul celor peste patru decenii de creație artistică, Miron Duca a expus în peste 50 de expoziții personale și de grup, atât în țară cât și în străinătate. A participat la zeci de tabere și simpozioane.
Reprezentant de seamă al abstacționismului gestual al anilor `80, Miron Duca a obținut premii și distincții, între care amintim:
- 1973 – Premiul I pentru pictură, Primăvara studențească, Cluj-Napoca
- 1993 – Premiul Național al Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Pictură
- 2004 – Premiul Primăriei Chișinău, la Saloanele Moldovei
- 2004 – Ordinul Meritul Cultural, acordat de președintele României
- 2017 – Premiul pentru Artă și Cultură acordat de Primăria Municipiului Bistrița
Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală MIRON DUCA, în colaborare cu Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud și Palatul Culturii, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Primăriei Municipiului Bistrița. S-au implicat, de asemenea, o serie de reprezentanți ai mediului privat care au susținut în mod constant fenomenul cultural bistrițean.