Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit și despre desființarea inspectoratelor școlare, într-o conferință de presă susținută la Bistrița. „Adevărul este că o reorganizare a inspectoratelor școlare nu s-a făcut niciodată din 1990 încoace…”
Ministrul Educației Ligia Deca a precizat că există „în ordonanța de la finalul anului trecut, așa numita ordonanță-trenuleț – o amânare a termenului de reorganizare pentru toate tipurile de instituții de la nivel local.
Asta înseamnă că reorganizarea inspectoratelor nu mai are termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a legii. Ea se amână pentru anul viitor. Este bine așa și din perspectiva faptului că avem asistență tehnică din partea a doi parteneri internaționali: OCDE, printr-un proiect finanțat de UE, și Banca Mondială.
Ambii ne furnizează analize cu privire la impactul prevederilor legilor educației și modul în care trebuie să facem această reorganizare, ca să avem cel mai bun impact în sistem”.
Ligia Deca a anunțat că se vor relua analizele pe această temă. Vor fi organizate dezbateri publice suficient de ample încât să se ia în calcul toate datele. Iar reorganizarea inspectoratelor să se facă „așezat”.
„Adevărul este că o reorganizare a inspectoratelor școlare nu s-a făcut niciodată din 1990 încoace. Atunci când o vom face, fiind un element atât de important, trebuie să fim siguri că ea aduce în sistem plus valoare, nu altceva…”, a mai spus ministrul Ligia Deca.
Aceasta a completat că termenul exact va fi cunoscut, cel mai probabil, anul viitor, atunci când se va publica și noul ordin de ministru.
Noua lege a învățământului preuniversitar prevede ca inspectoratele școlare să fie desființate și înlocuite cu direcții județene. Acestea se vor afla în subordinea Ministerului Educației, care le va și finanța.
Desființarea Ispectoratelor Scolare Judetene și înlocuirea lor cu Direcțiile Județene de Învățământ Preuniversitar, nu rezolvă nimic fiind mai degrabă o masură cosmetică prevăzută de controversata Lege a învățământului preuniversitar.
In România funcționează în prezent 41 de inspectorate şcolare judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti ca servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educaţiei, care ar urma doar să-şi schimbe numele de „Inspectorat” cu cel de „Directie”.
De aceea, desființarea Ispectoratelor Scolare Judetene și înlocuirea lor cu Direcțiile Județene de Învățământ Preuniversitar ar trebui făcută abia după reforma administrativ-teritorială care ar permite reducerea numărului de judete și implicit a numărului de servicii publice deconcentrate ale ministerelor în teritoriu.
O reformă administrativ-teritorială se poate face fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică în care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Aceasta permite reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
In acest sens, anul trecut a fost depus la Parlament un un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României.
(Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)
Intre timp proiectul de lege initiat de deputatul Vlad Benga din partea USR, a ajuns la Senat, dar presedintele Senatului Nicolae Ciucă nu a catadicsit să-l pună pe ordinea de zi pentru dezbatere si adoptare, cu eventuale amendamente din partea forului legislativ.
(Vezi si: https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)
Se desfiinteaza la p-vara, doar slogane electorale mascate. La fel cu CAS, si cu multe altele. Mmomeli pentru prosti sa mai voteze o tura!
Exact; ar trebui desfintati sa nu mai trăiască o grămadă leneși care nu fac absolut Nimic!!! Rușine pt aceasta!!!