În urma creșterii debitului râului Ilișua, apele au ieșit azi-noapte din matcă și au inundat zeci de case, drumuri și terenuri agricole în Căianu Mic și Căianu Mare. Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, cere Apelor Române să trateze cu maximă prioritate și responsabilitate problema râului Ilișua, pentru a se evita astfel de situații pe viitor:
„În urma creșterii debitului râului Ilișua, urmare a precipitațiilor și topirii accelerate a zăpezii de la munte, apele au ieșit din matcă și s-au revărsat inundând localitățile Căianu Mic și Căianu Mare!
Astfel, au fost afectate de ape, 27 de gospodării, 2 km de drum și străzi locale, precum și aproximativ 100 ha teren agricol!
Cu această ocazie, așa cum am făcut-o de atâtea ori, transmit reprezentanților Apelor Române să trateze cu maximă prioritate și responsabilitate problema râului Ilișua! Pe lungimea localităților Căianu Mic și Căianu Mare, se impune realizarea de urgență a unor lucrări de calibrare a albiei râului Ilișua, pentru evitarea pe viitor a unor evenimente neplăcute, similare celor produse aseară!”, explică Paul Știr.
Râul Ilișua se află în administrarea Apelor Române, iar executarea unor lucrări minime de adâncire și lărgire a albiei râului ar rezolva problema, potrivit primarului comunei Căianu Mic.
„Pentru rezolvarea ei, Primăria Căianu Mic nu poate face nimic pentru că legislația deficitară nu ne permite acest lucru!
Problema este cunoscută de foarte mulți ani și nu s-a întreprins nimic concret pentru rezolvarea situației, deși am semnalat-o în nenumărate rânduri, fără să fim tratați cu seriozitate de instituțiile care au competență în acest sens!
De asemenea, fac un apel și către parlamentarii județului Bistrița-Năsăud, să facă diligențele necesare pentru modificarea legislației, astfel încât, în situații de urgență, administrațiile locale să poată interveni și pe cursuri de apă care sunt în administrarea Apelor Române!”, a mai declarat Paul Știr.
În cursul zilei de astăzi se intervine cu mai multe motopompe din dotarea SVSU Căianu Mic și ISU Bistrița-Năsăud, pentru evacuarea apelor din curțile și grădinile gospodăriilor afectate.
Gestionarea apelor trebuie să fie o prioritate. Solidaritate cu cei afectați.
Cred ca trebuie luat din aproaoe in aproape situatia din Caian {am zis Caian pentru ambele si mic si mare). Aici de cu ani in urma se inunda din cauza: blocajelor gheturilor si plutitori, colmatarii si scurgeri de pe versanti.; Apele Romane au riurile mai lungi de 5 Km cadastrate, Ponderea principala a inundatiilor este scurgerea locala a apei : scurgeri de pe versanti, blocaje si colmatari a santurilor, precum si precipitatii foarte mari ce depasesc precipitatile luate in calcul la dimensionarea santurilor, podetelor sau blocaje de gheturi, etc. Dupa inventarierea acestor zone sigur se poate rezolva aceasta situatie chiar obtinerea unei finantari.. La aceste inundatii nu cred ca pe Ilisua sa atins un nivel de pericol. Sunt grele problemele pentru a rezolva situatia din zona: problema terenurilor aferente lucrarilor care se impun, proiectele se duc la avize fara responsabilitati , chiar datorita defrisarilor se schimba volumul de apa scurs si de aceia trebuie o atentie deosebita in zona .