Suflet pentru Suflet: Este din Beclean, face naveta și învață la Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița, în clasa a XII-a, ascultă muzică rock şi metal, în tren își face temele şi desenează minunat, iar ieri a fost premiat, alături de alți trei olimpici ai orașului, într-un emoționant spectacol caritabil…
Câte talente nu s-au pierdut în lume, pentru că n-au avut prilej să se manifeste, pentru că nu au fost încurajate și susținute la timp? Povestea de viaţă a oricăruia dintre noi se învârte, poate, în jurul acestei permanente căutări și fiecare în parte este speranța unei lumi mai bune…
Morivați de aceste convingeri – o mână de oameni generoși au pus la cale ieri, la Palatul Culturii, un emoționant spectacol caritabil – pentru a celebra 4 dintre cei mai promițători și talentați tineri din judeţ: Alexia Dohotari, Alexandra Măican, Ștefania Bodescu și Sebastian Cadmiel Coptil.
Spectacolul „Suflet pentru suflet”, ajuns la ediția cu numărul III, a fost organizat de echipa managerială a Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Bistriţa şi echipa S.N.A.C. (Strategie Naţională de Acţiune Comunitară) coordonată de profesor învăţământ primar Florina Narcisa Vlașin, în colaborare cu Palatul Culturii Bistriţa, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Culturală Sfântul Pahomie Gledin şi Alexandrina Graphic Design.
Ştefania Bodescu urmează cursul de pictură la Palatul Copiilor Bistriţa, este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa, este dedicatică şi concentrată actului său artistic, creativă, inovatoare și implicată în diferite activităţi de creație literară, teatru creativ sau pictură, cucerind recent premiul I la Olimpiada Națională de Arte Vizuale la Istoria Artei. Palmaresul ei este impresionant: Festivalul Național de proză „Liviu Rebreanu”, premiul III (2014); Concursul Național „Icoana sufletului de copil”, premiul I (2015); Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale”, premiul I ( 2014, 2015, 2017) și premiul II (2016); Concursul Internațional de Artă Vizuală „Wizart continuă povestea”, premiul I (2016); Tabăra Națională de Arte Vizuale – premiul III (2016); Concursul Național „Simbolul Primăverii”, premiul I (2016); Olimpiada de Arte vizuale, Arhitectură și Istoria Artei, mențiune (2017); Proiectul Național „Primăvara în satul românesc”, premiul I (2017); Festivalul Internațional de Benzi Desenate, participare (2017); Concursul Internaţional de Creaţie Plastică „Odată ca niciodată”, menţiune (2014), premiul I (2013);
Alexia Dohotari, elevă în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa, este o elevă sclipitoare, foarte pricepută la desen, muncitoare, modestă, plină de sensibilitate, dând dovadă, de-a lungul întregilor ani, de adevărate sclipiri de geniu. Este un fenomen şi este foarte implicată în tot ceea ce face. Diplomele şi premiile obţinute susţin valoarea ei artistică şi culturală: Olimpiada de Limba şi literatura Română, Etapa Judeţeană, premiul I (2018); Olimpiada de lectură „Lectura ca abilitate de viaţă”, Etapa Judeţeană, menţiune (2018); „Concurs Interdisciplinar Cultură şi Spiritualitate Românească”, Etapa Judeţeană, menţiune (2018); Concurs Judeţean „mĂRŢişor de Centenar”, Palatul Copiilor Bistriţa, premiul II (2018); Concurs Internaţional de fantezie şi îndemânare „Culorile Toamnei”, premiul I (2017); Concursul Naţional de Matematică LuminaMath, premiul III (2017); Concursul judeţean „Fii în cărţi!”, premiul III (2017); International Contest of Visual Arts „Structure and Colour”, premiul III (2017); Concursul Naţional comunicare. Ortografie.ro, premiul I (2017); Concursul Naţional Fii InteligenT… la matematică, premiul I (2017); Concursul Naţional de Creaţie Artistică „Amândoi în aburul pâinii”, premiu I (2017); Concursul Naţional de creaţie plastică „Simfonia Primăverii”, premiul I (2015)…
Sebastian Cadmiel Coptil este elev în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa și spune despre sine că este «din Beclean». Ascult muzică rock şi metal. De obicei stau la atelier şi încerc să petrec cât mai mult timp posibil acolo. În atelier inspiraţia vine când ascult radio 106. Fac naveta, iar trenul este locul unde îmi fac temele şi majoritatea desenelor. Dacă vreau să mă descarc nu o fac prin desen, ci prin vorbitul mult şi degeaba. Prin urmare îmi place să îmi petrec majoritatea timpului făcând ceea ce mă pasionează…”
Acest lucru se confirmă din plin dacă ne gândim la câteva din premiile sale obţinute prin muncă, imaginaţie, încredere, talent, seriozitare, naturaleţe, hotărâre şi modestie: Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei, premiul II (2017) și mențiune (2018), Concursul Naţional de Arte plastice „Hans Hermann”, specialitatea Grafică, menţiune (2016), Concursul Naţional de Arte plastice „Hans Hermann”, specialitatea Sculptură, menţiune (2016). A participat în cadrul proiectului „Sunt tânăr, am talent – pot creea!” (2016) și în cadrul Taberei Naţionale de Arte Vizuale, ediţia a V-a, Sîngeorz-Băi (2016).
Alexandra Măican, elevă în clasa a VII-a, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa, stăpânește pe deplin măestria de a aşterne cuvintele pe hârtie au confirmat-o specialişti în domeniu, dovadă stând diferitele diplome obţinute de-a lungul anilor şcolari. Alexandra Măican a participat la „Concursul Interdisciplinar Cultură şi Spiritualitate Românească”, Etapa Judeţeană, premiul I (2018), la Olimpiada de lectură „Lectura ca abilitate de viaţă”, Etapa Judeţeană, premiul I (2018); Olimpiada de Limba şi literatura Română, Etapa Judeţeană (2017); Olimpiada de Limba şi literatura Română, Etapa Judeţeană, premiul III ( 2017); Olimpiada de lectură „Lectura ca abilitate de viaţă”, Etapa Judeţeană, premiul I, (2017); Olimpiada de lectură „Lectura ca abilitate de viaţă”, participare la Etapa Naţională (2017); Concursul Judeţean „Bucuria Învierii din Sufletul Copilului”, premiul II ( 2017); „Concursul Interdisciplinar Cultură şi Spiritualitate Românească”, Etapa Judeţeană menţiune (2017); Concursul naţional de creaţie plastică „Simfonia primăverii”, premiul I (2015).
A fost o seară plină de magie de care s-au bucurat aproape 200 de bistrițeni – părinți, copii, prieteni și profesori – în care organizatorii au reușit din plin să valorifice tradițiile și obiceiurile românești, spectacolul fiind deschis de cuvintele profesorului Vasile Duda:
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/3rNqXk5oMJ4″ /]
Pe scenă au urcat apoi și copiii și coordonatorii formației Moștenitorii din Bălți și Direcția Învățământ, Tineret și Sport din Raionul „Rîșcani”, Republica Moldova – seara fiind deschisă de Daniela Pleșa din Strășeni, Republica Moldova, care a emoționat publicul cu poeziile și melodiile interpretate la chitară. Formația vocal folclorică „Perla” de la Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale românești Cernăuți, Ucraina, a smuls de asemenea aplauzele celor prezenți cu piesele interpretate.
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/ZVBTKZ8nY3E” /]
Seara s-a încheiat cu recitalul susținut de Grupul Valeria Peter Predescu și îndrăgita solistă Anuța Motofelea, acompaniată de un grup instrumental din cadrul Ansamblului Folcloric profesionist „Dor Românesc”.
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/rhClZmAmqN8″ /]
Între momentele artistice au fost prezentați publicului cei patru olimpici în cinstea cărora a fost organizat spectacolul, iar părinții și copiii din public au avut parte de zeci de premii oferite în cadrul unei tombole extraordinare.
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/PAsThWgO4wY” /]
De asemenea, pe toată durata spectacolului, în holul Palatului Culturii a fost organizat un târg cu vânzare la care au participat Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Lacrima Bistriţa, Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa, Colegiu Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Bistriţa, Palatul Copiilor Bistriţa și meşterii populari Elfiarmaroc, Lari’s Art, Ilona Szilagyi.
Coșuri împletite, bijuterii hand-made, lucrări de artă, desene și picturi, lumânări și obiecte decorative, dar și zeci de savuroase produse de patiserie, prăjituri, păscuțe, tarte, cozonac, gogoși și răcoritoare au făcut delicul copiilor și părinților spectatori în pauzele dintre momentele artistice.
„Mulţumim din suflet partenerilor media și mulțumim din suflet şi sponsorilor noştri pentru premiile acordate publicului, care au avut atâta succes printre cei care le-au primit, și mă refer la Hotel Metropolis, Florăria Kalimera, Cămara bunicii, Restaurant Lordinu, Wintercom, Dany Studio, CeCe Hair Academy, Selgros, Librăria Colorată, Universul Guliver, Peisagist Bistriţa, Asociaţia Părinţilor „Prietenii elevilor Nr. 1” de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa, Open Consult, Crama Jelna, Schreiner, Salon Cârlionţ, Casa Ema şi meşterilor populari Elfiarmaroc, Szilagyi Ilona şi Lari’s Art care ne-au oferit pentru premii creațiile lor minunate. Banii care s-au adunat din donații și vânzări vor fi împărțiți celor patru copii talentați pe care i-am sărbătorit astăzi și care, sperăm noi, vor deveni un model și pentru alți copii din Bistrița… Mulțumim tuturor…!”, a precizat în final învățătoarea Florina Vlașin, coordonatorul și sufletul întregului proiect.
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/-S8RW5Bint0″ /]