Universitatea Babeș Bolyai va continua să dezvolte domeniul contelui Bethlen de la Arcalia, care a fost renovat cu ajutorul fondurilor europene. Se pare că acesta va fi dotat cu laboratoare de top din domeniul biologiei, biotehnologiilor, științei și ingineriei mediului.
Într-o informare de presă, Universitatea Babeș Bolyai, care administrează domeniul contelui Bethlen de la Arcalia, precizează că va contnua să dezvolte complexul, care a fost renovat cu ajutorul fondurilor europene.
Mai multe detalii despre cum arată unul dintre cele mai spectaculoase castele din județ puteți citi mai jos:
FOTO MAGIC! Castelul Bethlen de la Arcalia, transformat de UBB într-un loc de poveste
Ștațiunea Științifică UBB Arcalia include castelul, parcul dendrologic și mai multe clădiri anexe pentru cazare, cantină și servicii adminitrative. Celelalte clădiri anexe, care deși sunt funcționale, nu au fost reabilitate, acest lucru urmând să se întâmple în perioada imediat următoare.
De asemenea, complexul va fi dotat cu laboratoare de top, iar parcul dendrologic dezvoltat și el:
„Urmează să reabilităm celelalte clădiri, care, deși funcționale, nu se mai ridică la standardele actuale ale stațiunii științifice și ale nevoilor practicii studenților UBB; să dezvoltăm Parcul Dendrologic UBB-Arcalia și să dotăm stațiunea științifică cu laboratoare de top în domeniul biologiei/ biotehnologiilor și științei/ingineriei mediului. În final, Stațiunea Științifică UBB-Arcalia va face parte dintr-o rețea UBB – Grădina Botanică din Cluj-Napoca – Grădina Botanică din Jibou – Parcul Dendrologic UBB-Arcalia -, dedicată turismului academic și cercetării științifice asupra mediului și sustenabilității”, precizează rectorul UBB, Daniel David.
Castelul va intra și în circuitul castelelor României, proiect susținut prin PNRR. Deocamdată, cei care vor să viziteze domeniul contelui Bethlen de la Arcalia se pot bucura de parcul dendrologic și pot admira castelul doar din afară.