Ruta cultural turistică „Povestea Vinului în Podgoria Lechința” este cea mai nouă rută recunoscută la nivel național de Ministerul Andreprenoriatului și Turismului. Cramele și podgoriile din zonă vor fi promovate și vor putea să ofere experiențe de vizitare și degustare turiștilor interesați.
„Povestea Vinului în Podgoria Lechința” este cea mai nouă rută a vinului recunoscută național și regional de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
Ce înseamnă asta ? Cramele și podgăriile din arealul Lechința vor fi mai bine promovate. Este vorba despre Liliac, Sântu, Vie-Vin, Teaca, Lechburg, Jelna, Valea Ascunsă, Harșian și Zaig.
Vor fi promovare și obiectivele turistice din zonă, precum biseriile evanghelice fortificate din Teaca, Lechința, Jelna, Vermeș, Posmuș, Dipșa, Herina sau castelele din Arcalia și Posmuș sau catacombele din Chiraleș. Vor fi promovate și muzeele memoriale ale scriitorilor Liviu Rebreanu și George Coșbuc.
„Un scurt istoric al zonei, ne aduce în atenție faptul că în secolele XII-XIII, viticultura a cunoscut o perioadă de dezvoltare semnificativă, grație sosirii sașilor din regiunile Rinului, care au găsit în Transilvania un nou cămin plin de oportunități viticole. Aceștia au adus atât soiuri noi de viță-de-vie, cât și tehnici de cultivare mai avansate. Cramele actuale au reușit să ducă această tradiție mai departe și vinurile produse sunt excepționale, reușind să obțină atât premii naționale și internaționale cât și recunoașterea specialiștilor. Locuitorii din zonă, proprietarii cramelor, dar și vizitatorii sunt conștienți de valoarea aceastei componente identitare și consideră că istoria Transilvaniei reînvie în fiecare pahar de vin”, precizează Roxana Niculescu, reprezentant zonal al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.
Cramele vor fi încurajate să ofere turiștilor experiente inedite de vizitare, relaxare în vie, dar și degustare a vinurilor sau sesiuni de pairing.
Foto: Roxana Niculescu