Izvoarele Mihăiesei reprezintă o rezervație naturală de tip mixt, situată în județul nostru, pe teritoriul administrativ al comunei Maieru, satul Anieș. Aceasta adăpostește, printre alte vietăți, cocoșul de mesteacăn – o specie de pasăre care face parte din familia fazanilor.
În județul nostru, mai exact în satul Anieș, comuna Maieru, se regăsește o rezervație naturală de tip mixt, denumită Izvoarele Mihăiesei, ce încântă localnicii și turiștii cu priveliști deosebite.
Această arie naturală, inclusă în Parcul Național Munții Rodnei, a fost declarată zonă protejată în anul 2000 și se întinde pe o suprafață de 50 de hectare.
Rezervația naturală reprezintă o zonă formată din roci cristaline (Masivul Mihăiasa – 1.804 m, Stânca Iedului, Bujdeie), acoperită parțial cu pădure de molid, pâlcuri de mesteacăn, poieni și fânețe.
Rezervația naturală adăpostește o mulțime de animale și păsări, printre acestea numărându-se cocoșul de mesteacăn, o specie care face parte din familia fazanilor.
Cum putem ajunge aici? De la podul Anieșului se desprinde un drum care urmează Valea Anieșului înspre amonte și care, după ieșirea din localitate, devine forestier și trebuie urmat până la confluența Anieșului Mare cu Anieșul Mic. De aici se urmărește culmea care urcă treptat spre Vârful Mihăiasa.
În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic, cum ar fi Biserica Ortodoxă „Sf. Cuvioasă Parascheva” din satul Maieru, construcție 1817-1818 (monument istoric), Statuia Lupa Capitolina din Maieru, ruinele cetăţii din satul Anieş (secolul al XI-lea) sau izvoarele minerale din Anieș.
Sursă www.turistik.ro, wikipedia.org, romaniamama.ro
Sursă foto romaniamama.ro