Marian Vlad, originar din Arad, a devenit bistrițean „cu acte-n regulă” în urmă cu 5 ani, iar recent a deschis în Bistrița o ceasornicărie ce-i poartă numele: Ceasornicăria Vlad. Tainele meseriei le-a descoperit de la tatăl lui, încă din copilărie, iar de 30 de ani repară orice ține de ceasuri.
Marian Vlad are 41 de ani, s-a născut în Arad, iar în urmă cu 5 ani s-a mutat în orașul nostru, căsătorindu-se între timp cu o bistrițeancă.
„Am descoperit această meserie prin tatăl meu. El muncea într-o fabrică și repara și ceasuri. La un moment dat avea foarte mult de lucru și așa a început totul…Din copilărie am fost pasionat de mecanica fină. Prin anul 1994 am început să repar primele ceasuri„, ne-a explicat acesta.
Câțiva ani mai târziu a absolvit Școala de Arte și Meserii „Spiru Haret” din Constanța – calificarea ceasornicar.
„Ulterior am muncit, cam un an de zile, la Fabrica de Ceasuri Victoria din Arad, pe linia de producție. Apoi am lucrat cu mai multe instituții publice, pe partea de mentenanță a ceasurilor publice. Am început și să proiectez și să realizez o serie de ceasuri, de la A la Z.
Primul ceas pe care l-am construit, cu dimensiunile 3×3 metri, a fost montat pe clădirea Colegiului Național „Aurel Vlaicu” din Arad, în 2001, cunoscut la acea vreme ca Liceul Industrial nr. 1 Arad. Acesta a fost proiectul meu de suflet. Am continuat cu un alt ceas, mai mic, de 2×3 metri, pentru Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad…
La Teatrul din Arad am restaurat cadranul și am construit un alt mecanism…Acum am în lucru un prototip, pe care îl voi expune în ceasornicărie când va fi gata”, a mai completat Marian Vlad.
Recent, acesta a deschis, la Bistrița, în clădirea Shopping Center de pe Bulevardul Republicii, mica afacere la care a visat dintotdeauna – Ceasornicăria Vlad.
Aici, aplecat asupra micului banc de lucru, meșterește, la lumina lămpii, la tot ceea ce ține de ceasuri.
„Repar orice ține de ceasuri, e o provocare pentru mine. Ceasuri de mână, ceasuri de perete, ceasuri de mobilă, ceasuri de șemineu…Polișez carcase și le curăț cu ultrasunete…Ofer garanție pentru bateriile montate…Însă, ca activitate de bază, să spun așa, repar ceasuri de firmă. Am investit mult în aparatură”, ne-a mai povestit ceasornicarul.
Cel mai scump ceas pe care l-a reparat în Bistrița este un Ulysse Nardin, a cărui valoare se ridică la 20.000 de euro.
„E o activitate care mă relaxează, plină de satisfacții și provocări. Fiecare ceas e unic și duce o poveste. Fiecare zgârietură înseamnă ceva…Pentru viitor, îmi doresc să construiesc tot mai multe ceasuri și să termin prototipul la care lucrez acum. E ceva special…„, a mai completat Marian Vlad.
BRAVO LUI A FOST O MESERIA FAINA -SI O PERIOADA NU A MAI FOSTA ASA CU TEHNICA VENIT .DAR RAMANE SI VOR FI PUTIN CARE VOR MAI STAPANI ACEASTA -ARTA -BINE CA SI LA BN. SA DESCHIS ASA CEVA . TREB. SA AI TALENT -ASA ZIS –DARUL SA PORNESTI UN CEAS CARE STATUSE ASCUNS PRIN PODUL CASEI .