Abia anul acesta încep primele lucrări de transformare a fostelor puncte termice, închise de ani buni. Până una alta, municipalitatea asigură că nu mai există persoane fără adăpost care să locuiască în ele și mai mult, clădirile sunt „sigilate” periodic.
De Paște, în fostele puncte termice din oraș au fost găsite trei persoane decedate. Este vorba despre doi soți care locuiau într-o centrală termică din zona BCR. În cazul lor, primul a murit bărbatul, în urma unui atac de cord, iar după câteva zile s-a stins și soția sa, o femeie care se afla în scaun cu rotile și care nu a mai putut să iasă din punctul termic să ceară ajutor. Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi AICI.
O zi mai târziu, a mai fost găsit cadavrul unui bărbat, care, se pare, nu ar fi om al străzii, într-o altă centrală termică situată în spatele Casei de Pensii. Omul era decedat de mai bine de o lună, dar a fost găsit abia acum. Punctul termic în cauză ar aparține unei firme private. Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi AICI.
Care este situația celor 30 de puncte termice de pe raza orașului Bistrița? Oficial, cel puțin cele care sunt deținute de către Primăria Bistrița sunt „sigilate” în permanență cu lacăte și gratii, precizează purtătorul de cuvânt al municipalității, Mihai Ruști.
„Toate sunt închise și sunt verificate periodic. Aceasta este o provocare continuă, pentru că deși le igienizăm și închidem, oamenii găsesc noi metode pentru a pătrunde în interior”, a declarta Mihai Ruști.
Aceeași variantă este susținută și de șeful Poliției Locale, Florin Frandeș, care spune că periodic sunt evacuate persoane din diferite locuri publice din oraș, însă nu fac altceva decât să se mute în altă parte.
„De curând am evacuat mai multe persoane de lângă fosta groapă de gunoi. Îi evacuăm dintr-un loc, merg în altul. Înainte i-am evacuat de sub pasarela de lângă pompieri. Am mai spus-o, aceasta nu este o problemă de ordine publică, ci una socială”, a explicat Florin Frandeș.
Pe teritoriul orașului sunt 30 de puncte termice, 6 dintre ele aparținând unei firme private, iar restul sunt administrate de către Primăria Bistrița. În urmă cu câțiva ani, consilierii locali au stabilit o nouă destinație pentru fiecare dintre aceste puncte termice, însă până acum nu s-a concretizat niciun proiect.
Anul acesta vor debuta primele lucrări de transformare ale unor puncte termice. Este vorba despre unul situate în zona gării, care va fi transformat în dispecerat al poliției locale și un altul din Ștefan cel Mare, care va găzdui sediul Ocolului Silvic al municipiului Bistrița.