2.7 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 21, 2024

EDITORIAL: Țară, țară, vrem bărbați!

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie? Bărbați, bărbați, Românie dragă, că nu mai avem! Nu mai avem bărbați de ăia puternici, oameni de stat, de ăia adevărați, care impun, cu fermitate, cu curaj și putere, care să lupte pentru tine, pentru noi. Hai, să fie și femei, dar să iubească țara asta și oamenii ei, nu mai mult Vouitoanele și vreun om politic de deasupra. Să fie așa, ca Maia Sandu, Angela Merkel, Margaret Thatcher ar fi prea mult și n-avem noi norocul ăla. Sau poate mai știi?

A venit momentul ăla din an în care ne uităm la țara pe care o avem, pe care ne-am făcut-o noi, cu mânuța noastră de decreței cu libertate în sânge și occidentul în lumina farurilor. Nu știu unde naiba am greșit, cert este că am cernut la vot în ultimii 30 de ani de n-a mai rămas om de stat în țara asta.

Ne mințim și ne place să fim mințiți. Ne mințim că vrem o țară ca afară, dar ce ne mai place omul politic formă fără fond, care ne minte frumos, pare aprig, dar e numai în vorbe, când înfierează adversarul politic, prieten de altfel. Ne vorbește mai mult despre alții și ce nu fac bine, ne dă dreptate – că asta știm și noi. Despre ce a făcut el în viață, ce fapte de vitejie îl recomandă să ne conducă n-ai să auzi. Că n-are. Dar ne dă dreptate, ne spune că ăia dinainte îs proști și răi. Și pentru că începe discursul cu un adevăr, le zice bine, îi cazi pe fentă și-i dai votul. Și apoi, ce să vezi? Alegem tot vorbe goale, țațe care vorbesc despre alții și n-au cum să înțeleagă vreodată ce înseamnă să fii „om de stat”.

Hai să ne uităm de sus în jos, să vedem, Românie, țara mea dragă, ce am făcut din tine. Să-i vedem puțin pe ăștia de i-am ales ultima dată și la anul îi schimbăm cu alții.

Mare piesă ni s-a mai părut multora Iohannis și ne uităm acu la el și vedem că am votat ditai pițiponcul, mai îndrăgostit de vacanțe, lux și onoruri decât de țară.

Când și-a aruncat atunci paltonul cu dispreț, de sus, unuia care poate l-a votat, a fost un semn că ne ia de slugi proaste, nu are cum să fie „președintele nostru”.

Te uiți acum lung după el și nu e. Nu e cu zilele, cu săptămânile, cu lunile. E cu treabă prin Africa, prin Dubai, ca bogații. Zici că trage tare pe ultima sută de metri, vrea să facă înconjurul lumii pe banii proștilor. Și-a lăsat sclavii pe plantație și-a plecat să se răcorească. L-om fi supărat, om fi spus noi ceva de fuge așa, cât vede cu ochii imediat ce ajunge în țară. Parcă-i face rău țara asta.

Florin Câțu, fostul premier, tentativă de om politic, nici măcar de premier, tocmai urmează să fie anchetat.

Anchetat pentru un tun de 1 MILIARD EURO din care ne-a luat vaccinuri. De toți banii. Nu știa nici măcar câți suntem și câți ne-am vaccina, el s-a gândit numai la bani, de cât de mulți bani poate să ia.

50 de milioane de doze a luat, să avem și ce arunca la gunoi, ca bogații ce nu mai suntem, că am aruncat cu banii și pe pensii speciale, pe ce vor ăia de-i alegem îi aruncăm.

A fost vreo secundă Câțu om de stat? Nu. Doar un șacal politic flămând. De Voiculescu, fostul ministru al Sănătății din acea perioadă nu mai zic nimic. O șopârliță lacomă.

Generalul Ciucă. Ditai generalul, cu prezență în teatrele de operațiuni, ba chiar cu alură și CV de bărbat de stat, ajunge premier.

Și constați rapid că omul n-are comanda la el. Ba era la Iohannis, ba o scăpa pe jos când vedea PSD-ul și aștepta următorul ordin, de sus. Că el așa a funcționat toată viața, era unul mai sus, care-i dădea ordine.

Poate fi un excelent executant, un brav militar, dar nu a dovedit că poate fi bărbat ferm în decizii. Pur și simplu nu poate lua decizii fără comandant.

Premierul Marcel Ciolacu. Vorbește tare, puternic, cu verb și nerv, pare dârz, dar viața ne-a arătat că nu știe exact unde se află pe planetă.

La Bistrița a confundat ditai Sala Polivalentă din fața ochilor cu o capelă mortuară. Iisuse! Ce scurtcircuit pe sinapsele unui premier. Mă, dacă nu bunghești Polivalenta cu ochii larg deschiși, nu te mai pot asculta când îmi vorbești mie de criza economică pentru care sunt de vină privații, iar aparatul de stat mustește de sugative politice și pensiile speciale sunt subiect tabu. Văd clar că aici iar ai confundat Polivelenta cu Capela Mortuară.

Dar, dacă altul mai bun n-o fi în PSD, dacă pe ăștia i-am ales și atât au mai bun, ne merităm soarta. Caută oameni de stat de unde nu-s.

Radu Moldovan. Astăzi nu prea am ce să-i reproșez.

I-am reproșat destule în primii ani de mandat. Bistrițeanul a fost coșmarul său. Da’ nici nu era om de stat atunci. Era doar un politician cu ambiții politice și aprig de gură, care făcea gafe. Multe. Doar că a învățat din ele și, cel mai important, nu le-a repetat.

L-a prins pe drumul politic ambiția de a face pentru județ drumuri, un spital, chiar o echipă de handbal și o Sală Polivalentă și hrănit de rezultate și satisfacția oamenilor a ajuns să fie tot mai bun, greu de (com)bătut. E un Alfa politic și administrativ.

Acum își hrănește orgoliul politic cu lucruri pe care alții din țară nu le fac și el le poate face. Știe cum, știe pârghiile, oamenii, jocul. Are astăzi ambiția de a demonstra că se poate, că el poate. Și asta îl conturează deja ca om de stat.

Nu vom avea niciodată garanția că nu va aluneca iar mai mult pe jocul politic, dar nu facem țara asta bine dacă nu recunoaștem și meritele celor care chiar mișcă lucrurile când o fac. Da. Poate cu mai mulți ca Radu Moldovan țara asta ar fi mai bine administrativ.

Pentru a fi însă omul de stat ideal ar trebui să-și folosească forța și pentru a ne apăra de cei care-și bat joc de orice comunitate din județul ăsta. Și ar putea începe cu Bistrița.

Și, uite așa, am ajuns la primul bărbat al orașului, primarul Ioan Turc.

Turc. Om de stat? De stat la stat poate, pe banii statului, da. Om de stat nu. Niciodată.

Puternic? Veci. Gospodar? Fără pereche, se vede. A spart toate ouăle ca să ne facă omletă și ne-a umplut de noroi și nervi și omleta tot nu-i gata, acu o face pe viscol și ploi.

Un filfizon plin de gargară politică care și-a amăgit alegătorii cu ce n-a făcut Crețu și va face el (toaleta lângă biroul primarului). Care le-a promis că va reduce numărul funcționarilor dar din prima și-a umplut cabinetul cu consilieri personali care să-i pupe orgoliul în culcare și-n sculare. Pasionat de mașinuțe, trenulețe luminițe și muzicuțe.

E mai preocupat de cât de bine arată pe Facebook și TikTok decât de cum arată orașul.

Așa arată și face un om de stat, un bărbat stăpân pe sine, pe situație și pe oraș? Una zice și promite azi, alta mâine. Se încurcă în proiecte, în hârtii, în minciuni. Da’ se filmează cu două camere și lumini din toate unghiurile, de zici că joacă un rol, că nu e chiar primar. Prea multă vorbă, prea multă imagine falsă, sărăcia Bistriței.

Doamne, vin alegerile. La anul, de 1 Decembrie, o să avem alții care să ne conducă.

Dă-ne, Doamne, minte să alegem bărbați, femei, mai exact oameni de stat, care să ne conducă, să facă ordine și să readucă liniștea în țara asta prea frumoasă și prea terfelită!

Dă-ne, Doamne, un om de stat președinte, nu un arogant îndrăgostit de onoruri și vacanțe, că e tare mult de lucru în țara asta și nu ne (mai) permitem!

Și dă-ne, Doamne, un premier de să nu-i stea unul în față. La comanda lui să fie toată țara asta și să nu-i miște unul în front, să fie capabil să-și aleagă și să strunească oamenii cu care s-o schimbe.

Dă-ne, Doamne, parlamentari care să nu se mai comporte ca maimuțele înfuriate în Parlament, să joace teatru ieftin pe bani mulți și-n numele nostru, care să dea pensii bune și cui le merită!

Dă-ne, Doamne, bărbați printre polițiști și procurori, cu nerv și forță-n ei, cu simțul dreptății și onoarea datoriei în sânge, care să facă dreptate, să prindă hoții – că nici asta nu mai sunt în stare, care să nu să doarmă pe dosare până se prescriu.

Și dă-ne și judecători drepți, bărbați sau femei, dar oameni de stat să fie. Cu dreptatea în sânge și curaj în ciocănele, care să facă doar jocul dreptății, nu al altcuiva, oricine ar fi! Pentru noi, pentru țara asta, pentru binele ei.

Dă-ne Doamne și un primar în stare să gospodărească orașul ăsta, să-l facă bijuteria de oraș curat în care eram toți fericiți și prieteni… Un primar care să conducă el Primăria Bistrița, nu Floare Gaftone și Monica Pop! Care să ne facă nouă PUG-ul cel de toate zilele, care să se gândească la copiii și la seniorii orașului și să lase naibii filmulețele, trenulețele, muzicuțele.

Țară, țară, vrem bărbați! Până la anul, de 1 Decembrie, când ne-am uita iar ce-am mai făcut cu țara asta…

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Motto:
    „Un popor care votează corupți, impostori, hoți și trădători, nu este victimă, este complice.”
    (George Orwell)
    La 34 de ani de la revolutie si de la căderea comunismului, România este un stat nereformat, cu un sistem politico-administrativ excesiv centralizat. Aceasta este principala cauză a prelungirii stării de tranzitie de la socialism la capitalism, cu consecinte dezastroase pentru tară, in plan politic, economic, social si cultural. Hotia, coruptia si nepotismul sunt principalele racile ale clasei politice care frânează progresul, ne tin pe loc sau chiar regresăm. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. De aceea e nevoie de reforme profunde pentru a desfiinţa foarte multe structuri inutile la nivel central si local populate cu tot felul de nepotisme. Numai asa s-ar putea produce destrămarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară.
    De aceea, pentru a face progrese evidente, România are nevoie urgentă de 3 tipuri de reforme:
    -reforma constitutională si consolidarea statului de drept;
    -reforma administrativ-teritorială care să permită descentralizarea si autonomia locală;
    -reforma morală, prin educatie care să promoveze meritocratia in functii publice.
    Pentru asta e nevoie de curaj politic şi de oameni cu pregătire solidă si nu de figuranti, precum cei care au condus România in ultimii 30 de ani .
    O bună ocazie pentru reforme ar fi fost chiar in ciclul electoral actual din perioada 2020-2024, fără nici un fel de alegeri . Din păcate oportunitatea aceasta a fost irosită, chiar dacă a fost invocată pandemia de COVID-19.
    Să nu uităm de de la congresul PNL din 25 septembrie , 2021 când, în plin val patru al pandemiei de COVID-19, s-au adunat la Romexpo, claie peste grămadă, în ceea ce ar putea fi numită mai degrabă o menajerie politică isterică și incontrolabilă, in care cel mai înverșunat dintre ei a fost Rareș Bogdan, care aproape și-a pierdut complet cumpătul într-un discurs mai mult urlat, decât vorbit, a răgnit până a răgusit „Florin Cîțu- presedinte”!
    (Vezi: https://m.facebook.com/4media.INFO/videos/tr%C4%83d%C4%83torul-rare%C8%99-bogdan-florin-c%C3%AE%C8%9Bu-pre%C8%99edinte/328652985724586/
    Ulterior, Klaus Iohannis, pentru linistea lui, le-a băgat liberalilor mortul in casă prin alianta cu PSD la guvernare, desi Partidul Național Liberal avea o decizie statutară a Biroului politic Național prin care practic se interzice orice colaborare cu PSD.
    De altfel Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:
    – Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
    – Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
    – A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are acum probleme, prin scăderea sub 20% in sondaje.
    Dupa rotativa guvernamentala Marcel Ciolacu a venit cu măsurile fiscale incluse in “Ordonanta austeritătii” care a fost adoptata in Parlament prin procedură de angajare a răspunderii Guvernului, in loc sa procedeze la reducerea risipei banului public in domeniul bugetar si abia pe urmă să apeleze la cresterea fiscalitătii in mediul privat.
    Si exemplele ar putea continua.

  2. Dl. Radu Moldovan este la fel de mediocru precum alti politicieni din tara. Nu are temelia unei educatii care sa il favorizeze ca om de stat cu viziune si anvergura. Nu are viziunea unui Bolojan in Bihor. Ce-a facut a fost populism care costa. Investitii care aduc costuri de mentenanta uriase, pe care judetul nu si le permite. Pentru a si le permite, judetul trebuie sa creasca economic! Nu investeste in conditii pentru suportul economiei cu valoare adaugata mare:
    – ai companii de cablaje auto, conductori electrici in judet, suporta dezvoltarea industriei automotive si de telecomunicatii
    – ai sute de ITisti intorsi la Bistrita care lucreaza din casele pe care si le-au construit => fa un hub digital al judetului, o hala care adaposteste servere pentru stat (ex. Cloud Regional) nu ajuta mult economia, doar firmele care „stiu” sa lucreze cu statul
    – ai viziunea de a dezvolta o conurbatie de la Saratel la Prundu Bargaului, altii construiesc orase linie de la zero

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...