Crovul de la Larion este o rezervație naturală de tip botanic, situată în judeţul Bistriţa-Năsăud, pe teritoriul administrativ al comunei Lunca Ilvei. Aici se găsește o specie de plantă insectofagă, cunoscută sub denumirea de roua cerului.
Aria naturală se află în extremitatea central-estică a județului Bistrița-Năsăud (la limita teritorială cu judeţul Suceava), în partea estică a satului Lunca Ilvei. Este străbătută de drumul județean (DJ172D) care leagă localitatea Ilva Mare de satul Românești din judeţul Suceava.
Aceasta a fost declarată arie protejată în anul 2000, se întinde pe o suprafață de 250 de hectare și este suprapusă sitului Natura 2000 – Larion.
Crovul de la Larion reprezintă o turbărie, pe a cărei arie este întâlnită o vegetație alcătuită din specii arboricole (brad, molid, pin de pădure, plop tremurător, mesteacăn pufos sau arin alb), dar și plante ierboase adaptate la soluri sărace în nutrienți.
Aceasta adăposteşte o specie de plantă insectofagă, cunoscută sub denumirea de roua cerului (Drosera rotundifolia), dar și alte rarități floristice – bumbăcăriță, ruginare, buzișor, iarba cășunăturii sau o orhidee din specia Epipogium aphyllum.
Fauna este prezentă cu specii de mamifere, unele ocrotite prin lege – urs, lup, mistreț, cerb, căprioară, vulpe, jder de copac, jder de piatră, hermelină, dar și păsări (cocoș de munte, corb, mierlă, mierlă de apă, ciocănitoare, cuc, sturz, fazan, sticlete, cinteză).
La Lunca Ilvei se mai poate vizita și Monumentul Eroilor C.F.R.-işti din anul 1939 sau Izvorul de apă Bolovanul.
Sursă wikipedia.org, enciclopediaromaniei.ro, sursă foto wikipedia.org
……….. ce drum traversează crovul și când l-ați utilizat ultima sută de ani? hai meseriașilor cunosscători al fenomenului, comentați👍👍
Țară stat,explicați utilizatorilor unde este dj.172 d.?