20 dintre cerșetorii găsiți de Poliția Locală anul acesta pe străzile Bistriței locuiesc în blocurile sociale și au parte de numeroase ajutoare din partea statului, care le cresc serios veniturile. De asemenea, mai bine de jumătate dintre cerșetorii din Bistrița sunt din alte localități și vin în municipiu „la muncă”.
Într-un raport, Poliția Locală a municipiului Bistrița spune că anul acesta au fost identificate 92 de persoane majore și 8 copii care cerșeau. Dintre acestea, mai bine de jumătate au domiciliile în alte localități și vin în Bistrița pentru a cerși.
Ce este mai grav este că 20 dintre cerșetori stau în locuințele statului și mai primesc ajutoare consistente de la stat:
„Dintre cerșetorii cu domiciliul în municipiu, 20 trăiesc în blocuri de locuințe sociale și beneficiază de facilități din partea autorităților cum ar fi: burse sociale pentru copii în valoare de 450 lei/copil, ajutoare de susținere a familiei, alocațiile de stat ale minorilor, tichete sociale în baza OUG 113/2022 privind unele măsuri necesare în vederea implementării fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, servirea mesei la cantina de ajutor social etc”, precizează Poliția Locală.
Anul acesta au fost aplicate peste 300 de amenzi, în valoare de peste 78.000 de lei persoanelor surprinse la cerșit. Cerșetorii s-au ales și cu sumele găsite asupra lor confiscate. 31 de copii au fost găsiți la cerșit alături de părinți:
„Pentru minorii identificați la cerșit împreună cu părinții sau minori și sugari folosiți de părinți pentru a atrage mila publică în mod repetat, identificați în număr de 31, după realizarea evaluării inițiale s-au întreprins următoarele: un număr de 7 minori au fost preluați și predați la DGASPC BN pentru instituirea unei măsuri de protecție specială datorită faptului că au fost identificați în stradă că apelează la mila publică în mod repetat, de către reprezentanții DAS și agenți ai poliției locale”, mai informează Poliția Locală.
3 copii au fost luați de urgență din familii, iar în cazul a 4 copii a fost sesizată instanța, întrucât asistenții de la Protecția Copilului n-au putut să-i ia din familii.
„Referitor la 24 de minori despre care au fost obținute date că au fost folosiți de aparținători în scopul apelării la mila publică a fost sesizat Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița Năsăud cu privire la infracțiunea de “exploatare a minorilor în scop de cerșetorie”, urmând a se dispune măsuri în cadrul dosarelor penale întocmite”, se mai arată în raportul Poliției Locale.
Mai puteți citi: