Alin Moruțan, decanul Baroului Bistrița-Năsăud, a vorbit la Bistrițeanul Live, despre o altă disfuncționalite a sistemului judiciar, semnalată de avocați: soluționarea îngreunată a majorității dosarelor datorată în principal numărului redus de judecători.
O altă problemă semnalată de Uniunea Națională a Barourilor din România în memoriul adresat statului și autorităților din sistemul judiciar este cea privind termenele îndelungate acordate de instanțe, durata exagerată a etapei scrise a procesului, soluționarea îngreunată a majorității dosarelor datorată în principal numărului redus de judecători.
Potrivit UNBR, intervalul de circa 6 luni între momentul la care se inițiază un anumit demers juridic și primul termen de judecată generează nemulțumirea vădită a clienților și diminuează încrederea justițiabililor în justiție.
„În momentul de față, nu putem și nu avem posibilitatea să estimăm durata unui proces, un lucru care este total anormal. (…) Cauza este lipsa de personal, în ceea ce privește judecătorii. Lipsa de personal atrage imposibilitatea soluționării cauzelor într-un termen optim și previzibil. (…)
Ca urmare a modificărilor din iulie anul acesta, când CSM a stabilit ca gradul de încărcare al judecătorilor să nu fie mai mare de 40 de dosare pe lună, atunci trebuie să vă gândiți în felul următor.
Judecătorul care a urmărit toată procedura scrisă a noilor dosare, are de stabilit termene. Dar el încă mai are dosare vechi. Și le are pe termene. Și știe că, de exemplu, în luna decembrie are 45 de dosare. Atunci nu poate să dea termene. În luna ianuarie are încă 52 de dosare, nu poate să dea termene. Și dă un termen care trebuia, teoretic, să fie dat în maxim 60 de zile, poate că în 3-4 luni„, a explicat avocatul Alin Moruțan.
Mai multe detalii despre acest subiect descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos: