Monica Săsărman, secretar de stat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a prezentat astăzi la Bistrița programul european Interreg Europe.
„Am apreciat că este important să diseminăm informațiile referitoare la programul „Interreg Europe”. Programul are o finanțare de peste 370 de milioane de euro. Pentru că îl coordonez, am avut în vedere trei componente. Prima componentă: ce se poate realiza pentru românii de pretutindeni cu bani europeni, astfel încât să li se poată asigura accesul mai permisiv, spre tot ce înseamnă administrați și legislație a statelor Uniunii Europene.
Chiar ieri am avut o întâlnire de lucru cu specialiști din Ministerul Dezvoltării și din Departamentul Românilor de Pretutindeni. Am lansat ca bază de discuție pentru viitorul proiect un astfel de proiect de natură a identifica acele instrumente care să împiedice barierele administrative și legislative”, a precizat Monica Săsărman.
Monica Săsărman a explicat că a avut o întâlnire și cu decanul Baroului Bistrița-Năsăud, Alin Moruțan.
Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării a vrut să verifice dacă este facil accesul la legislația din statele UE pentru români. Decanul Baroului BN a recunoscut că și ei se confruntă cu această problematică. „Am considerat că prin intermediul fondurilor europene, a contactelor și experiențelor pe care le putem avea ăprin intermediul acestui proiect – se poate aduce un plus de valoare comunităților de români”, a mai precizat Monica Săsărman.
Instituțiile publice sau organizațiile nonprofit din România pot îmbunătăți implementarea politicilor de dezvoltare de la nivel local, regional sau național prin activități de schimb de experiență cu parteneri europeni.
Programul Interreg Europe finanțează activități pentru „Consolidarea capacității instituționale a autorităților publice, în special a celor mandatate să gestioneze un anumit teritoriu, și a părților interesate” (obiectivul specific al programului).
Cu un buget de 379,4 milioane de euro FEDR, Interreg Europe propune viitorilor parteneri din statele Uniunii Europene, Elveția și Norvegia să își consolideze capacitatea în legătură cu identificarea, diseminarea și transferul de bune practici în rândul actorilor din politica regională.
Concret, un proiect de cooperare interregională Interreg Europe este un proiect în care organizații din diferite țări lucrează împreună pe o problemă comună de politică regională. Exemplu: grupuri dezavantajate slab integrate pe piata muncii, dificultatea de prevenire a dezastrelor provocate de inundații în zonele rurale, adoptarea lentă a tehnologiilor digitale de către IMM-uri dintr-un anumit sector, dezvoltarea insuficientă a energiei regenerabile, strategii teritoriale integrate neperformante.
Tematicile proiectelor acoperă orice domeniu strategic, relevant european (Europa mai inteligentă, Europa mai verde, Europa mai socială, Europa mai conectată, Europa mai aproape de cetățeni).
Primul apel de proiecte finanțate din Programul Interreg Europe are deja în impementare 72 proiecte, din care 42 parteneri români, clasând România pe locul 3 ca număr de parteneri comparativ cu toate țările programului.
Apelul 2 s-a desfășurat în perioada martie-iunie 2023 și este în prezent în curs de evaluare, rezultatele finale urmând să se publice în decembrie.
MDLPA, prin rolul său de punct național de contact al Programului sprijină pregătirea ideilor de proiecte care să fie depuse în următorul apel de propuneri de proiecte din martie 2024. Astfel, se vor organiza și în perioada următoare sesiuni de informare pentru organizațiile care doresc să fie parteneri în viitoarele proiecte finanțate prin Interreg Europe.
Pe lângă sprijnul tehnic, MLDPA acordă partenerilor români și o cofinanțare de 18% din cheltuielile eligibile, astfel instituțiile de la nivel local vor avea în final o contribuție proprie de 2% din bugetul de partener din proiect.