Casa Colecțiilor de pe Bulevardul Independenței 24 este aproape gata, urmând să fie inaugurată în această toamnă, au promis autoritățile județene. Aici vor fi expuse peste 22.000 de volume de carte veche, dar și un exemplar semnat de filosof Martin Heidegger.
Casa Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu din Bistrița își va deschide în curând porțile. Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a anunțat recent că inaugurarea va avea loc în această toamnă.
Clădirea va adăposti cele peste 22.000 volume de carte veche aflate în patrimoniul Bibliotecii „George Coșbuc” din Bistrița. Managerul Ioan Pintea a explicat pentru Bistrițeanul.ro că, între documentele extrem de valoroase se află inclusiv un incunabul – o Biblie din 1475.
Pe lângă volumele de carte veche, în Casa Colecțiilor vor fi expuse aici dactilograme, manuscrise, dar și cărți cu autograf.
Unul dintre cele mai valoroase rarisime volume este și cel care cuprinde autograful lui Martin Heiddeger din 1967:
Printre cele mai importante manuscrise care vor fi adăpostite în Casa Colecțiilor sunt și cele care aparțin Anei Blandiana, lui A.E. Baconsky sau familiei Pillat.
„Avem și înregistrările lui Dorin Tudoran de la Europa Liberă, dinainte de 89, dar și câteva filmări de colecție de după 89. Avem manuscrise și documente Eugen Lovinescu, Octavian Soviany, Mihai Zamfir. Scriitoarea Cleopatra Lorințiu ne-a oferit cu prilejul vizitei sale recente câteva documente extraordinare legate de Gheorghe Tomozei și Nichita Stănescu. Cea mai recentă promisiune se referă la câteva documente de la Șerban Cioculescu”, a mai explicat Ioan Pintea pentru Bistrițeanul.ro.
Casa din Bistrița în care a locuit Matei Eminescu va fi reabilitată! Cum arată proiectul FOTO
Imobilul de pe Independenței Nr 24 a fost contruit în 1912. Aici a locuit și fratele poetului Mihai Eminescu, între anii 1924 – 1929.
„Clasicii literaturii române, născuţi în judeţul Bistrița-Năsăud (Andrei Mureşanu, Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Ion Pop Reteganul, Veronica Micle) vor avea şi ei săli în care le va fi expusă opera.
Instituţia va fi nu doar o bibliotecă înzestrată cu colecţii personale de carte şi manuscrise, în care se va putea cerceta (elevii şi studenţii având oportunități pentru a elabora lucrări de specialitate), dar şi o instituţie integrată în circuitul turistic. Astfel toţi cei interesați vor putea intra în contact cu colecțiile și documentele de patrimoniu expuse aici.
Clădirea este destinată unei biblioteci specializate, cu săli de expoziţii, săli de cercetare, colecție de carte veche, o secție de carte nouă (istorie literară, lingvistică, etc.).
Așadar, la început de toamnă, vă așteptăm într-una dintre cele mai frumoase case ce adăpostește comori între coperți.
Continuăm să ne protejăm patrimoniul și elementele de identitate locală, transformând clădirile istorice în case de întâlnire a culturii, creativității, oamenilor și lucrărilor valoroase”, a transmis Radu Moldovan, președintele CJ BN.