-3.1 C
Bistrița
duminică, noiembrie 24, 2024

FOTO – Celebrul regizor Silviu Purcărete, în Soho, alături de liceenii și studenții din Bistrița: „O revelație, un privilegiu unic în viață!”

Unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din România – Silviu Purcărete – se află de aproape două săptămâni la Bistrița. În clubul Soho, departe de agitația orașului, regizorul Silviu Purcărete susține un workshop alături de scenograful Dragoș Buhagiar și compozitorul Vasile Șirli. Profesoara Alina Tomi, care participă cu patru eleve de la Școala de Arte Bistrița, ne-a dezvăluit câteva impresii:

Este vorba despre un proiect național, inspirat de basmul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”.

FOTO/VIDEO – Regizorul Silviu Purcărete, pentru prima oară într-un spațiu „legendar”, un loc al „miracolelor culturale” – adică la Bistrița

Doamna Amelia Crețiu de la Palatul Culturii m-a contactat, știind că mă ocup de atelierul de teatru la Școala de Arte. Ne-a întrebat dacă putem participa cu 3-4 elevi, la workshopul coordonat de regizorul Silviu Purcărete.

Vă dați seama, este o mare onoare și un privilegiu rarisim să participi la un asemenea workshop. Este o ocazie unică în viață!

Am primit ulterior un e-mail de la domnul Purcărete în care ne-a explicat ce planuri are. Noi am primit drept temă să citim cu atenție basmul Tinerețe fără bătrânețe. Apoi să ne alegem o replică, o imagine, un moment și să prezentăm ceva creativ. Fie un monolog, o scenetă sau o secvență de pantomimă. Ne-am pregătit cât am putut de bine, cu mari emoții”, ne-a mărturisit profesoara Alina Tomi de la Liceul „Tudor Jarda” și Școala de Arte.

De la atelierul de teatru A.R.T (Școala de Arte Bistrița) au participat Ionela Șot, Ariana Mihalca, Andrea Sânmărghitean și Jennifer Salma Sidor – recent licențiată la Actorie UBB.

Au participat și elevi de la Colegiul „Andrei Mureșanu”, dar și de la Palatul Copiilor din Bistrița. „Foarte interesant a fost pentru noi să întâlnim actori din Bistrița care au terminat facultăți de teatru la Cluj, București sau Craiova, care au lucrat prin străinătate, s-au întors și colaborează acum cu diferite teatre naționale. A fost foarte interesantă întâlnirea între liceeni și actori în toată regula.

Primele două zile de workshop au fost grozave, pentru noi. A intervenit și domnul Vasile Șirli cu diferite sfaturi legate de prezența scenică. Cum să vorbească pe scenă, cum să se miște, cum să mențină un ritm sau cât de important este să stăpânești conexiunea între voce și corp.

A fost foarte fain. A fost o revelație pentru noi…”, ne-a mai povestit profesoara Alina Tomi.

Alături de Silviu Purcărete au participat și studenți la Regie, de la UNATC, din București, dar și studenți la Actorie din Târgu Mureș, alături de liceeni din Botoșani și Mureș.

Scriitorii Sebastian-Vlad Popa și Laur Cavachi de la Infinetizimal vor încropi o piesă de teatru pornind de la basmul Tinerețe fără bătrânețe.

Ieri, de pildă, au fost exerciții, momente creative și diferite jocuri. Am auzit mereu să ne jucăm, să ne jucăm… Actorii de la Târgu Mureș au interpretat momente inspirate de acest basm și regizate de studenții din București. A fost uluitor să vezi cum poate fi gândită creativ o simplă replică din basm, cum se poate amplifica, scormonind după ce se află în spatele replicii

Elevii de la Școala de Arte au fost invitați să participe la workshop în trei zile. Dar, fiind din Bistrița, au avut privilegiul să asiste și la celelalte secvențe ale piesei care se construiește.

Câteva exerciții de săptămâna trecută au fost reluate ieri, fetele de la Școala de Arte s-au descurcat mult mai bine. Domnul Vasile Șirli le-a și remarcat evoluția. Le-a oferit drept exemplu celorlalți participanți. Una dintre eleve a împlinit chiar ieri 16 ani. A decis că nu poate să rateze niciun moment din workshop așa că o parte a zilei de naștere și-a petrecut-o chiar acolo, jucând teatru. A fost și un mic moment aniversar, foarte distractiv, o surpriză pentru ea din partea unor colege…

Jennifer Salma Sidor a fost de asemenea implicată trup și suflet în fiecare zi de workshop. A fugit câteva ore la Cluj să-și susțină lucrarea de licență, după care a revenit, captivată de tot ce se întâmplă”, ne-a mai povestit profesoara Alina Tomi. 

O experiență senzațională pentru Școala de Arte din Bistrița

Este o experiență senzațională pentru noi, cei de la Școala de Arte. Sunt foarte mândră de elevele mele și sunt fericită că nu ne-am făcut de rușine.

Știm că e complicat să trecem de la vorbe la fapte. E complicat să trecem de la facem teatru în Bistrița, la fapte efectiv. Dar avem tineri actori foarte talentați care merită cu adevărat această șansă. În timp, cred că se poate educa și publicul din Bistrița…

E dificil și pentru mine să fac teatru cu liceenii, chiar și la nivel de hobby. Îți trebuie timp și disponibilitate să ieși din zona de confort. Trebuie să gândești ceva cât de cât creativ…

Se încheie oficial patru ani de când predau teatru la Școala de Arte, și oricât mi-ar fi de greu, nu vreau să renunț. Tocmai pentru că văd cât de mult mă ajută inclusiv pe mine la starea de bine generală! Și îi văd pe elevi cât de mult evoluează. Dacă la început sunt timorați și nu reușesc să susțină nici măcar un contact vizual, capătă pe parcurs încredere. Își asumă responsabilități, devin deschiși și optimiști. Nu vor ajunge toți actori sau actrițe. Dar eu cred cu adevărat că teatrul ne oferă un mare și uluitor câștig…”, ne-a mai mărturisit profesoara Alina Tomi.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...