0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO/VIDEO. Craft the Waste: Sute de copii și adulți au învățat, la Palatul Copiilor din Bistrița, cum se face hârtia manuală

Inedit și spectaculos atelier, în ultimele șase luni, la Palatul Copiilor din Bistrița. „Craft the Wastea demarat în ianuarie, alături de Cercetașii Bistrițeni și Asociația NOI – Școala în schimbare.

Plante, imagini, poze rupte, coperte din blocurile de desen, ziare vechi, frunze și flori – toate minunile mărunte aflate la îndemână au fost luate în seamă. Au fost frumos aranjate peste sita compusă din plasă de țânțari, fiind apoi acoperite de pastă de hârtie. În final, te alegi cu o spectaculoasă hârtia manuală. Așa cum a fost cea realizată într-un inedit proiect desfășurat în ultimele 6 luni, la Palatul Copiilor din Bistrița.

Proiectul a demarat în luna ianuarie, cu sprijinul Asociației NOI – Școala în schimbare și al Cercetașilor Bistrițeni.

Nu este o hârtie potrivită pentru desen sau scris, pentru că nu este tratată chimic. Dar pentru noi este foarte atractivă, iar rezultatul final este chiar spectaculos”, a explicat prof. Diana Morar Oancea, directoarea Palatului Copiilor, pentru Bistrițeanul.ro.

Procesul este unul simplu și la îndemâna oricui. Practic, cu 24 de ore înainte, se pune la înmuiat hârtia în apă cu aracet. A doua zi, amestecul se pune în blender și se toacă bine. Se pune pasta de hârtie pe o sită și se nivelează cu un burețel. După care se presează cu un burețel peste pasta de hârtie. Se întinde compoziția pe un carton, se decorează cu diverse minuni și pune la uscat.

Iarna, când a fost frig, am pus colile la uscat pe calorifere, până a doua zi. Vara durează mai mult. Nu se pot scoate la soare, pentru că nu le place.

Totul a început practic de la o fostă elevă de la Palatul Copiilor – Sorina Ioja. Era voluntar și la Cercetașii bistrițeni, iar în 2016, într-un club de vacanță, le-am arătat cum se face hârtia manuală.

Sorina Ioja a lucrat la AROBS Software, în Cluj. Le-a propus  proiectul Fight for your green cause, în cadrul căruia să reluăm ideea de a face hârtie manuală. Cum era să refuz ceva atât de interesant ? Proiectul a ieșit câștigător și a primit drept finanțare 2000 de euro. S-au cumpărat cu prilejul acesta două blendere performante, pentru că al nostru, cu care începusem inițial, s-a stricat de atâta utilizare. Nu era un blender tocmai performant, ce-i drept…

Aveam nevoie și de site pentru a strecura pasta de hârtie. Le-am făcut din plasele de țânțari de la geam. Am cumpărat și carton, bureți, cuve și niște fețe de masă. Iar în final, s-au cumpărat și cadouri pentru copiii participanți la tombolă. A ieșit un proiect foarte frumos, pentru că Sorina a pus mult suflet în el”, ne-a mai povestit profesoara Diana Oancea Morar.

Proiectul are și un cod QR care prezintă un rezumat al întregului demers.

Am început cu elevii de la Palatul Copiilor. Am postat fotografii pe care le-au văzut profesorii și colegii mei sau prietenii cu care mă mai întâlnesc. Și au vrut să participe și ei. I-am primit pe toți cu brațele deschise. Au fost în final 235 de copii și vreo 32 de adulți. Au tot venit elevi de la diferite școli din oraș.

Au venit și copii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. Cum sunt foarte pricepuți la lucrul manual – au reușit să realizeze niște lucrări foarte frumoase…

Le-a plăcut foarte mult și celor mai mici, și celor mai mari. S-au creat niște legături tare frumoase între ei. Au lăsat deoparte competiția, au început pur și simplu să povestească între ei, să se asculte, să se ajute… Mă gândesc că, într-o formă sau alta, vom continua acest proiect”, a mai povestit Diana Oancea Morar.

Tot în cadrul proiectului Craft the Waste s-au făcut și semne de carte, dar și agende – din foile nescrise ale caietelor de școală.

Le-am perforat, le-am legat cu sfoară și le-am pus drept coperte câte o foaie din asta de hârtie manuală, decorată cu tot felul de minuni.

Am reciclat foarte multe ziare. Am avut și noi aici, la Palatul Copiilor, dar am și primit câțiva saci buni de ziare”, ne-a mai povestit prof. Diana Oancea Morar.

Proiectul Craft the Waste s-a încheiat zilele trecute, cu un eveniment la Muzeul Județean din Bistrița.

Aici a fost organizată o expoziție cu lucrările din hârtie manuală și obiectele unice create din hârtia reciclată.

Au fost prezentate cele mai importante momente ale proiectului și impactul proiectului. A fost lansat un film care a documentat întregul proiect, prezentându-se și felul în care acesta ar putea contribui la un viitor mai sustenabil.


Atmosfera a fost completată de un concert al trupelor locale Maad și Besmeth – coordonate de profesorul Claudiu Copaciu.

Spre deliciul celor mici – a fost organizată și o tombolă Craft the Waste. Au fost premiați, cu acest prilej, aproape 30 de copii.

Proiectul a fost sponsorizat de AROBS Transilvania Software.

Foto @ Bistrițeanul.ro / Palatul Copiilor Bistrita / Cercetașii României – Oscar Skrabel Bistrița

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...