O nouă zi de proteste, azi, la Bistrița. Zeci de profesori au mers în fața Prefecturii, cerând să fie respectați și remunerați pe măsură. Alături le sunt și elevi, care îi susțin. „Chiar și părinții ne spun să nu cedăm!”, susțin aceștia.
Profesorii și personalul auxiliar din Învățământ nu renunță la grevă. Astfel, azi, zeci de angajați din sistem au protestat în fața Prefecturii Bistrița, cerând să fie respectați și remunerați pe măsură.
„Nu cedăm! Nu cedăm! Educația apărăm!”
„Mereu sacrificați! Niciodată respectați!
Pe lângă aceste lozinci, și mesaje pe pancarte – prin care își cer drepturile – unii au adus cu ei la protest – DIPLOME.
„Pentru premierul CIucă – pentru promisiunile făcute!”
„Pentru colegul meu, domnul Iohannis!”
Conform ultimelor date, sindicaliștii susțin că 72,4 % dintre membrii au decis să continue greva și să nu cedeze.
„Cred că suntem un exemplu și pentru elevi. Pentru că în viață trebuie să lupți pentru ceea ce îți dorești. Deși am 60 de elevi care urmează să dea Bacalaureatul – la una dintre clase fiind și dirigintă – continuăm greva și ei înțeleg!”, a explicat profesoara Daria Stoleru.
Unii elevi și-au arătat susținerea față de profesori participând la proteste.
„Particip la proteste pentru că îi susțin pe profesori. Mai mult, și mama e cadru didactic și de multe ori stă după ore mai mult la școală, pentru elevi. E obositoare această meserie, și eu văd asta!”, au spus unii dintre elevii sosiți la protest.
„Îi susțin pe profesori, deși nu am părinte care să fie cadru didactic. Cred că au nevoie de salarii mai mari, date fiind vremurile!”, a spus David.
Cadrele didactice susțin că inclusiv părinții le sunt alături.
„Deși se vehiculează că ar fi o opoziție între cadre didactice și părinți, pe grupurile de părinți să știți că suntem încurajați și ni se spune să nu cedăm!”, a spus profesoara Ioana Iepure Sângeorzan.
Protestele vor continua. Joi, 9 iunie 2023, sunt anunțate proteste la nivel național, implicit și la Bistrița, în fața Instituției Prefectului.
Și de această dată, prefectul Teofil Cioarbă a coborât în mulțime și le-a ascultat doleanțele.
Motto:
„Cum de rămân nespânzurați
Acești nerușinați și hoți?…
Poate doar pentru că nu sunt
Atâția arbori pe pământ
De care să atârne toți”
(Petõfi Sándor- Cum de rămân nespânzurați)
Premierul Nicolae Ciucă le spunea grevistilor din învățământ că „Toate problemele acumulate în peste treizeci de ani nu pot fi rezolvate deodată”, iar președintele Klaus Iohannis sustinea că nu înțelege motivele pentru care profesorii ar continua să protesteze după ce „guvernul a dat sindicatelor tot ce au cerut”. Ce să mai întelegi?
Realitatea este că s-au acumulat o serie de probleme care nu pot fi solutionate fără un set reforme structurale profunde menite să conducă la reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului:
-Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
-Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
-În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
-Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
– Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
In felul acesta vor exista resurse financiare disponibile pentru rezolvarea problemelor din educatie, sănătate, siguranţa si ordinea publică.