0.8 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

ALTE Vremuri: Casa Argintarului, în pericol de a se prăbuși peste trecători. A salvat-o de la demolare istoricul Nicolae Iorga

Nu ne imaginăm astăzi centrul istoric al Bistriței, fără impresionanta Casă a Argintarului de pe Dornei. Puțină lume știe însă că prin anii 1930, imobilul ajunsese într-o asemenea stare de degradare încât aproape că se prăbușea peste trecători. Autoritățile și proprietarul de atunci au decis să modernizeze clădirea, demolând o parte din ea. O telegramă trimisă de istoricul Nicolae Iorga a salvat însă monumentul, pe ultima sută de metri.

Casa Argintarului a fost numită astfel de la cele două potire sculptate în arcul ferestrei de jos. Acestea reprezentau simbolul breslei aurarilor – breaslă bine reprezentată în Bistriţa medievală. Ea deţinea în proprietate minele de metale preţioase din Rodna.

Se presupune că imobilul a fost construit sau a devenit mai târziu proprietatea unui argintar. Cel care și-a lăsat amprenta asupra monumentului renascentist a fost arhitectul Petrus Italus din Lugano.

Meșterul italian a fost chemat la Bistrița între 1560 și 1563, pentru a executa lucrări la fațada Bisericii Evanghelice. În anul 1758 Casa Argintarului a fost afectată de incendiu.

În 1939, imobilul era în pragul colapsului, aflându-se într-o avansată stare de degradare. Cei din zonă aveau impresia că în orice moment s-ar putea prăbuși peste trecători. Proprietarul de atunci și autoritățile au decis s-o consolideze și să demoleze o parte a clădirii pentru a o moderniza.

Îngrijorat de această decizie – deputatul de Bistrița dr. Rudolf Schuller i-a scris istoricului Nicolae Iorga o scrisoare.

Nicola Iorga – pe atunci președinte al Comisiunii Monumentelor Istorice – i-a răspuns printr-o telegramă fulger, în aceeași zi: 14 noiembrie 1939.

Să nu se miște nicio piatră din casa – monument de pe strada Corvin (Dornei de astăzi, n.r.) – fără prezența arhitectului Comisiunii monumentelor istorice! a răspuns reputatul istoric. 

Custodele Casei Argintarului, Eugen Miloș, a mai explicat pentru Bistrițeanul.ro că a primit documentele de la istoricul Corneliu Gaiu, detaliind întreaga poveste: 

ALTE Vremuri: Cât îi datorează bistrițenii genialului cărturar Nicolae Iorga ?

Rubrică realizată în parteneriat cu Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud & Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...