O nouă modificare a codului rutier a fost aprobată ieri de Camera Deputaților. Conform acesteia, faza scurtă e obligatorie, pe timp de zi, pe TOATE sectoarele de drum. Această modificare se aplică inclusiv pentru tractoare agricole sau forestiere.
Camera Deputaților – for decizional – a aprobat ieri o nouă modificare în codul rutier. Mai exact, se impune folosirea fazei scurte, de către autoturisme, pe toate sectoarele de drum, și pe timp de zi.
„Proiectul legislativ ce se îndreaptă acum către promulgare îi va obliga pe șoferi să folosească luminile de întâlnire sau faza scurtă, așa cum mai sunt acestea cunoscute, și atunci când circulă, în timpul zilei, pe drumurile naționale sau pe cele județene. Propunerea legislativă trebuie promulgată și publicată în Monitorul Oficial ca să se aplice.
Concret, conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere vor fi obligați să circule tot timpul cu faza scurtă aprinsă sau cu luminile pentru pentru circulația diurnă (în engleză, DRL – Daytime Running Light) „pe toate categoriile de drumuri publice„, scrie Avocatnet.ro
În prezent, legislația prevede folosirea luminilor de întâlnire, pe timp de zi, doar în timpul circulării pe:
- autostrăzi
- drumuri expres
- drumuri europene (notate cu E)
Singurii „obligați” în prezent să folosească luminile, indiferent de tipul de drum pe care circulă ziua, sunt motocicliștii.
În Europa, această lege este deja activă. Potrivit statisticilor Uniunii Europene, România se află pe unul dintre ultimele locuri în topul siguranței rutiere, înregistrând anual aproape 100 de decese rezultate din astfel de accidente, media europeană fiind la jumătate (49 de cazuri).
Modificarea va trebui promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.
În ultimele luni au mai fost făcute câteva modificări la codul rutier și pot fi consultate aici:
Hotărâre 130 din 15 februarie 20231
Atenție șoferi, faza scurtă NU e obligatorie pe toate sectoarele de drum și pe timpul zilei. Va fi obligatorie, dacă va fi promulgată și dacă va fi publicată în monitorul oficial. Până atunci nu e.
Scrie si in articol acest aspect! Dar crezi ca ar strica daca și-ar intra ”în mână” până apare oficial in document??? PLus că nu vad de ce nu ar circula cu faza scurta pornită, chiar daca nu e lege! Ce spui?
În primul rând, crește poluarea. Luminile aprinse cresc consumul de combustibil, de aici rezultă mai multă poluare. În al doilea rând, alternatorul va fi mereu în sarcină, asta înseamnă viață mai scurtă = înlocuire = poluare. Acumulatorului la fel, i se scurtează viața. În al treilea rând, în oraș va fi cu siguranță deranjant, mai ales de la mașinile supraîncărcate (lăsate pe spate) și la cele cu farurile dereglate. Dacă toate mașinile ar avea girofar galben, credeți că ar fi traficul mai sigur?
Nu zic ca e gresit ce spui tu, insa eu ma gandesc la siguranta. De atatea ori am dat peste masini in trafic care, nu stiai daca circula sau stationeaza. Cred ca in ce priveste siguranta rutiera, e mai ok cu farurile aprinse. Strict parerea meas. Plusuri si minusuri sunt la orice! 😉
Este mai in siguranta sa circuli cu luminile aprinse in trafic, pe DN sau in afara localitatilor, insa in localitate,…nu cred. PLus ca majoritatea conducatoriloe auto, cand stationeaza (pentru putin timp), lasa avariile aprinse. Daca in spatele lui mai este un alt vehicul oprit, NU sti de fapt ce face …semnalizeaza plecarea de pe loc ? Mai mult, sunt unii care stationeaza pana in trecerea de pietoni.Te apropii si nu stii daca da prioritate sau stationeaza . Dar toate acestea NU se vad de cei care dau si aproba legi. Oare ei nu se lovesc in trafic de asa ceva ?
Atentie la titlul articolului, care are un usor iz de clickbait, asa cum este obiceiul mai nou…
Multumesc de atentionare! Voi fi mai atentă!
Așa e!
Am avut o Skoda Octavia fabricată pentru Austria. Am citit de 3 ori cartea mașinii să văd de unde se stinge faza scurtă!… Nu există un buton pentru asta. Austriecii au de mult obligația să meargă cu faza scurtă. Așa că pornești mașina, se aprinde faza scurtă! Punct!
In concluzie, mai avem voie sa circulam cu LUMINI DIURNE DE ZI, sau doar cu FAZA SCURTA ?