Eduard Antal, tânărul organist de la Catedrala Sfântul Iosif din București, a însuflețit ieri seară cea mai mare orgă din Transilvania – orga construită în 1795, pentru Biserica Evanghelică din Bistrița, de Johannes Prause.
Concertul susținut de organistul Eduard Antal a fost o avanpremieră a Turneului naţional Orgile României, ajuns în 2023, la ediția cu numărul V.
Melomanii din Bistrița s-au bucurat de sunetul amplu și profund al orgii recent restaurate.
Din program au făcut parte lucrări ale compozitorilor Johann Sebastian Bach, Erik Satie, Jean-Philippe Rameau sau Béla Bartók.
Organistul Eduard Antal povestea pentru Radio România Cultural că a auzit despre orga din Bistrița chiar din prima zi de conservator. Profesorul său, Dan Racoveanu i-a arătat câteva fotografii cu orga din Bistrița.
Fabulosul instrument din Bistrița este cea mai mare orgă dintre cele 26 construite în Transilvania de Johannes Prause.
„…este orga barocă cu cel mai frumos prospect din țară”, a subliniat organistul Eduard Antal. Tânărul interpret a mai povestit că în perioada anilor ’80, preotul paroh al Bisericii Evanghelice din Bistrița, Michael Gross – un om de înaltă cultură și un meloman convins – făcea un lucru deosebit pentru orgă. „Cânta” fiecare notă a instrumentului, pentru a-l păstra într-o stare cât mai bună bună.
Preotul nu era organist și nici nu exista unul pe atunci la Bistrița. „Pentru a păstra orga într-o condiție bună, alegea să facă această activitate indiferent de anotimp. Orga era mai importantă decât confortul personal.
Astăzi orga și-a recăpătat strălucirea datorită muncii de restaurare realizată de atelierul COT de la Hărman, coordonat de domnul Arpad Magyar. Cunosc îndeaproape activitatea și calitatea acestor modelatori de orgă. Am încredere deplină în munca lor. Cu siguranță instrumentul va suna la fel ca în anul inaugural 1795…”, a mai povestit Eduard Antal.