Sărbătoare, în centrul istoric al Bistriței: sute de sași din întreaga țară au animat în această dimineață pietonalul Liviu Rebreanu, însuflețind atmosfera cu spectaculoase costume. Biserica Evanghelică și-a deschis oficial porțile, pentru două zile, în sunetul fanfarelor din invitate la eveniment din Germania și Austria.
Sute de spectaculoase costume săsești au animat în această dimineață centrul orașului. Aici s-a desfășurat Parada portului popular săsesc. Sașii invitați din Austria și Germania, dar și cei din Bistrița și orașele săsești ale Transilvaniei au traversat, în sunet de fanfară, Piaţa Unirii și pietonalul Liviu Rebreanu, până în Piaţa Centrală.
La intrarea centrală în Biserica Evanghelică a avut loc ceremonia de predare a cheii Bisericii Evanghelice. Apoi a început slujba specială dedicată resfințirii monumentului simbol al orașului.
La Biserica Evanghelică l-am întâlnit și pe Dietmar Lindert, în vârstă de 58 de ani, dintr-un orășel din Austria. Participă la întâlnirile sașilor din România încă dinainte de 89.
Ne-a povestit că speră ca – prin prezența și energia sa să-i încurajeze pe sașii rămași în Bistrița să nu renunțe la tradiții.
O altă prezență spectaculoasă – Adolf Hedrich, în vârstă de 82 de ani. El s-a ocupat de muzicienii înfrigurați din fanfară și a avut grijă ca fiecare să se încălzească cu un păhărel de vinars.
„Eu mă ocup de agricultură pe Valea Târnavelor. Vin la Bistrița de fiecare dată când se anunță întâlnirile sașilor. Când aud fanfarele săsești cântând mă cuprinde o emoție enormă.
Este o mare bucurie pentru noi, sașii, să vedem cu câtă afecțiune au renovat Biserica Evanghelică oamenii din Bistrița și administrația publică. E o mare bucurie că oamenii au înțeles că deși biserica a fost a sașilor, de fapt aparține întregii comunități. Toate valorile culturale de aici aparțin României. Nu mai contează cine le-a făcut…”, ne-a povestit Adolf Hedrich.
Evenimentele dedicate resfințirii Bisericii Evanghelice au început ieri seară, la Centrul Cultural Municipal. Sala de concerte a fost arhiplină.
Melomanii din Bistrița, dar și sute de sași veniți să participe la evenimentele festive, i-au aplaudat și ovaționat pe soliștii lirici din Bistrița: Ovidiu Purcel (solist al Operei din Dusseldorf), Beniamin Pop (solist al Operei din Dusseldorf) și Alin Anca (solist la Opera din Hamburg). Alături de ei, pe scenă au evoluat și sopranele Alexandra Lesiu (Opera din Cluj) și Nicoleta Maier (Opera din Iași).
Au fost acompaniați de Noua Orchestră Transilvană, dirijată de Romeo Râmbu.
Un paradox kolossal: continua, încă, nu pentru multă vreme, sa fie prezent la ceremonii preotul-demon paroh Kraus. Asa precum spunea un mare sfint, exista multe biserici în care slujesc chiar dracii. Kraus a fost o ilustrare perfecta a cazului de demon-paroh.
Despre restul de sasi, numai de bine, ei sint întemeietorii orașului și trebuie onorați okult mereu. Ii așteptăm cit mai des pe ale lor meleaguri.
Ce este/înseamnă/cum se definește RESFINȚIREA unei biserici? Ce implică toată procesiunea, cine o realizează concret, când-unde și, mai ales, de ce/pentru ce se practică? Șiașamaideparte. Întreb serios și pentru mine.