Ateliere de lucru pentru conservarea biodiversității, dar și expoziții foto sau activități de plantare a unor soiuri vechi de pomi fructiferi! Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile propuse de voluntarii Lions pentru Parcul perilor seculari din Unirea. Mai multe detalii, în 11 mai, de la ora 16.00, la fața locului:
La Căsuța lui Mihai din Parcul Perilor Seculari Lions se lansează mâine, 11 mai, de la ora 16.00 – proiectul Parcul cu peri Lions – 2023.
Participă voluntari ai Clubului Lions Bistrița, alături de vlountari Harta Verde România. Proiectul urmărește îmbunătățirea cunoașterii biodiversității din livada tradițională cu peri seculari de la Unirea – în context internațional.
Sunt invitați să participe membri și voluntari ai Asociației Clubul Lions Bistrița și Asociația Harta Verde România, profesori de biologie, ecologie, geografie, horticultură, elevi și studenți din școlile orașului, autorități, asociații și fundații locale, dar și publicul general interesat de biodiversitate și pomicultură tradițională.
Obiectivul general al proiectului este conservarea diversității ecosistemice, specifice și genetice din livada extensivă tradițională cu pomi fructiferi bătrâni de pe dealul Cocoș.
În acest sens, la Bistrița se va desfășura la finalul lunii august – Congresul Internațional de Pomologie. Evenimentul de importanță majoră pentru specialiști se va desfășura în perioada 25-27 august 2023.
Este vorba despre un congres european care se desfășoară anual începând din anul 2000.
Specialiștii participanți la congres au drept obiectiv să identifice, păstreze și valorifice soiurile vechi de pomi fructiferi. Aceștia vor încerca inclusiv să completeze băncile de gene ale pomilor fructiferi.
„Programul congresului cuprinde prezentări științifice din domeniul pomologiei. Participanții vor afla și istoricul ecosistemului silvo-agro-pastoral al livezii tradiționale extensive și al Parcului cu peri seculari.
Vor fi prezentate și detalii despre istoria sașilor bistrițeni – cei care au înființat livada cu peri acum mai bine de 100 de ani. Totodată, programul cuprinde și vizite ghidate în Bistrița și la Biserica Evanghelică”, a transmis Silviu Crețu, președintele Club Lions Bistrița.
Voluntarii Lions și-au propus să organizeze mai multe activități de plantare a unor soiuri vechi de pomi fructiferi. Proiectul cuprinde și ateliere de lucru de conservarea biodiversității cu tineri și copii din Bistrița, dar și expoziții foto cu biodiversitatea locală.
Nu în ultimul rând, va fi amenajat și traseul de vizitare în Parcul cu peri seculari Lions.
Proiectul beneficiază de finanțare nerambursabilă din bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2023, în baza Legii nr. 350 din 2 decembrie 2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.