Sângeorzenii se mândesc cu produsele lor din lapte obținut de la animale care bat cărările munților din zona Sângeorzului. De trei ani, în orașul-stațiune este organizat „Târgul lapcelui ge oi”, pentru promovarea producătorilor locali.
Pe 23 aprilie, la Sângeorz-Băi, se anunță petrecere mare, cu mulți invitați și cu bucate alese, din mâinile muncite ale gospodarilor. Lapte de oaie sau vacă, brânză, lapte prins, dar și mâncare tradițională, pregătită la ceaun ori pe plite cu ocazia târgului ajuns la a treia ediție.
Evenimentul va reuni producătorii și pofticioșii în parcul stațiunii. Pe lângă cei care își expun produsele din lapte va fi prezentă și în acest an, Sanda lui Mărișica de la Punctul Gastronomic Local. La eveniment sunt așteptați și producătorii locali de miere, iar unul dintre organizatori, Ioana Victorița Larionesi, ne-a transmis că anul acesta vor să îmbine promovarea lactatelor zonei cu mâncarea tradițională, dar și cea autohtonă.
„La târg vor fi prezenți reprezentanți ai cooperativelor din Sângeorz-Băi, producători locali și invitați. Cei de la cooperativa de gradul întâi vor aduce caș maturat și brânză telemea, vor fi producători locali care vând numai lapte crud ori lapte acru, de oaie sau de vacă. Pentru că e primăvară, e normal să avem urdă și alte produse specifice acestei perioade.
Pe lângă produsele lactate, va fi prezentă Sanda lui Mărișica de la Punctul Gastronomic Local care va prepara bucate tradiționale, specifice zonei, dar și pe care deja suntem obișnuiți să le mâncăm atunci când ne e poftă de ceva tradițional. Probabil se va face un ceaun, pancove, plăcinte și, mai modern, clătite”, a declarat, pentru Bistrițeanul. ro, Ioana Victorița Larionesi.
La eveniment vor destinde atmosfera ansambluri folclorice din județ și cântăreți de muzică populară.
Anul trecut erau mai mulți mici decât lapte!