Avocatul Poporului a propus mai multe modificări legislative cu aplicabilitate în prevenirea hărțuirii și violenței la locul de muncă. Angajatorii ar putea avea o persoană responsabilă de acest departament.
Un raport întocmit de Avocatul Poporului, legat de hărțuirea și violența la locul de muncă conține mai multe propuneri legislative.
În cadrul documentului, Avocatul Poporului subliniază că:
- una dintre cele mai problematice chestiuni la momentul actual e reprezentantă de multitudinea actelor normative care fac referire la hărțuirea locul de muncă. De asemenea, suprapunerea atribuțiilor instituțiilor cu competențe în materie.
- fiind mai multe acte normative care tratează aspecte ce țin de discriminare, egalitate de șanse și hărțuire la locul de muncă, inspectorii de muncă au o problemă în a califica faptele de discriminare sau hărțuire.
Conform Avocatnet.ro, propunerile legislative ale Avocatului Poporului prevăd reglementarea tuturor formelor de hărțuire la locul de muncă
- definiția hărțuirii la locul de muncă să cuprindă toate formele/criteriile de hărțuire la locul de muncă;
- extinderea definiției locului de muncă, aceasta neacoperind, în prezent, ,,și posibilitățile de desfășurare a activității în mediul on-line, mai precis, în regim de telemuncă, întrucât, în acest context, locul de muncă capătă alte valențe”;
- criteriile în funcție de care se apreciază fapta de hărțuire să fie clare;
- procedura de sesizare a unei fapte de hărțuire la locul de muncă, etc
Anagajatorii să aibă o persoană desemnată
O altă propunere făcută de Avocatul Poporului este obligația de a avea o persoană desemnată responsabilă în domeniul prevenirii hărțuirii/violenței la locul de muncă.
„Angajatorii, cu un număr de peste 10 de angajați, au obligația să identifice cel puțin un angajat căruia să îi repartizeze, prin fișa postului, atribuții în domeniul prevenirii hărțuirii/violenței la locul de muncă”, se arată în document.
Avocatul Poporului mai propune:
- înființarea la nivelul Inspecției Muncii și inspectoratelor teritoriale a unor compartimente specializate
- reglementarea în Legea Inspecției Muncii a unei proceduri de efectuare a controalelor pe zona asta
- completarea Legii SSM cu obligația de instruire cu privire la situațiile care întrunesc elementele hărțuirii la locul de muncă pentru toate persoanele care prestează o activitate ( inclusiv, stagii de practică, ucenici, voluntari etc.)
- analizarea și modificarea/corelarea sancțiunilor pentru faptele de victimizare
- analizarea oportunității ratificării Convenției privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii.
Întregul raport al Avocatului Poporului poate fi consultat aici:
Raport special privind hărțuirea și violența la locul de muncă
ar mai trebui si un responsabil cu nesimtirea si lenea unora din institutii!!! sau din firme !!!! caci aceasta violenta in general apare ca urmare a nesimtirii cu care unii nu fac nimic…paseaza munca lor altora, barfesc, sar la scandal etc. Astia sunt aia care de fapt declanseaza conflictele!!!
Ideal ar fi juristul societatii ( institutiei ), sau daca nu exista , unul ditre directorii adjuncti care are pregatire juridica .