Figura legendară a matematicianului Grigore Moisil a fost evocată ieri la Centrul Cultural Dacia. Aici s-a desfășurat prima ediţie a conferinţelor susţinute în cadrul Concursului de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”.
Bianca Muntean – Cluster Manager Transilvania IT și Consul Onorific al Estoniei – a susținut ieri o conferință la Centrul Cultural Dacia. Le-a povestit elevilor despre personalitatea lui Grigore Moisil, dar despre exemple concrete de persoane care au schimbat în bine viețile a milioane de oameni.
„Se știe că profesorul Grigore Moisil a fost un deschizător de drumuri. A avut contribuții inovatoare în matematică, informatică, automatică și cibernetică. Se știe de asemenea că a introdus știința calculatoarelor în România. A creat și un centru de calcul la Universitatea București, care a devenit astfel una din primele 10 universități din lume care avea un asemenea centru. Tot Grigore Moisil a adus aici primul calculator, în 1969, sprijinind realizarea primelor calculatoare românești…”, a explicat Bianca Muntean.
„Chiar și un milimetru de schimbare reprezintă o schimbare. Poate de gândire, poate de mentalitate… Dar fiecare mișcare în direcția potrivită înseamnă progres. Înseamnă încă un pas înspre ceea ce ne dorim să fim sau să facem. Sigur că această schimbare poate fi dificilă sau dureroasă. Iar noi, ca și oameni, suntem mai degrabă programați să îi opunem rezistență. Nu s-o căutăm, nu să îmbrățițăm schimbarea. Ne place să trăim în zona noastră de confort, pentru că este sigur și este comod.
Poate că visăm mulți dintre noi la o schimbare. Poate că visăm să facem altceva. Însă majoritatea nu reușim să facem saltul. Nu este greșit și nici rău să rămânem în zona noastră de confort. Dar nu este nici constructiv. Toate lucrurile mari, inovative și care schimbă vieți, se întâmplă atunci când cineva decide să acționeze…”, a remarcat Bianca Muntean.
Bianca Muntean ne-a povestit cum a ajuns Estonia să fie cea mai digitalizată țară din Europa.
Estonia a început acest proces de digitalizare imediat după căderea comunismului. Cetățenii de aici sunt înregistrați online încă de la naștere. Certificatul de naștere este emis online, căsătoria se poate face online. Inclusiv divorțul se poate realiza online. Absolut tot ceea ce are nevoie un cetățean în relația cu statul se poate rezolva online – a explicat Bianca Muntean.
Care este secretul acestei reușite:
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală „Grigore Moisil”, care a suplimentat cu 20.000 de lei premiile concursului „Grigore Moisil”.
Liviu Olariu, reprezentantul Asociației „Grigore Moisil”, a explicat că asociația va oferi câștigătorilor și cinci stagii de internship – în cadrul AROBS Software.
Totodată, din acest an elevii și studenții pasionați de matematică / informatică au la dispoziție, din acest an, și o bursă anuală „Grigore Moisil”.
Regulamentul poate fi consultat pe site-ul www.asociatiagrigoremoisil.ro.