Prin lege există 11 ore pe zi în care trebuie păstrată liniștea. În caz contrar, se pot aplica amenzi. Polițiștii locali bistrițeni au fost solicitați să intervină la numeroase cazuri de tulburare a liniștii. Printre solicitări se numără partidele de amor prea zgomotoase, schelălăitul câinilor sau umblatul cu tocuri.
Legea nr. 61/1991 este cea care reglementează tulburarea liniștii publice și care prevede sancțiunile pentru faptele de încălcare a normelor de conviețuire socială, ordine și liniște publică.
Conform acesteia, în intervalul orar 22:00-8:00 si 13:00-14:00, NU este permisă tulburarea liniștii locatarilor prin zgomote, muzică dată tare, larmă și altele asemenea.
CE le tulbură liniștea bistrițenilor?
Polițiștii locali bistrițeni sunt solicitați deseori la cazuri de tulburare a liniștii publice. Printre cele mai supărătoare lucruri se numără, conform surselor Bistrițeanul.ro:
- partidele de amor prea zgomotoase și repetitive
- schelălăitul câinilor lăsați singuri în apartament. (Au existat cazuri când apelantul la 112 chiar a avut atac de panică fiind nevoie de intervenția echipajelor medicale)
- umblatul cu tocuri prin casă
- copii care se joacă prea gălăgios
- mutatul mobilei noaptea târziu
- muzică dată prea tare/petreceri
- lucrările de amenajare interior – acestea mai ales în intervalul orar 13 .00 – 14.00
În caz de nerespectare, cei care fac gălăgie pot primi amendă de 2.000 lei – 3.000 lei. Există și varianta de prestare 70-120 ore de activități în folosul comunității.
Mai multe detalii despre CE înseamnă, conform legii, tulburarea liniștii publice, în linkul de mai jos:
Legea privind tulburarea linistii publice