0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Drumul Romanilor din Pasul Tihuța, în Repertoriul Arheologic Național

Drumul Romanilor de la Piatra Fântânele a fost inclus în Repertoriul Arheologic Național. Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Facultatea de Geografie din cadrul UBB au făcut demersurile necesare pentru introducerea drumului de 12,8 km în Repertoriul Arheologic, acesta fiind un prim pas în conservarea sa.

Drumul de 12,8 kilometri a fost introdus în Repertoriul Arheologic Național, în urma demersurilor întreprinse de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în colaborare cu extensia Bistrița a Facultății de Geografie din cadrul UBB.

La finalul anului 2022 s-a efectuat o cercetare de teren pe traseul numit Drumul Romanilor, situat în Pasul Tihuța.

„În urma acestui demers ce a constat în cartarea, identificarea și fotografierea la sol, dar și aerian a întregului tronson de drum, pe o distanță de circa 12,8 km s-a decis introducerea acestuia în Repertoriul Arheologic Național ca o primă măsură de protecție a acestuia. Cunoscut în zonă și menționat în diferite ghiduri turistice sau publicații, acesta nu s-a bucurat de o atenție sportită din punct de vedere științific decât de curând, când în zonă, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a efectuat cercetări de teren, dar și arheologice, care au confirmat unicitatea și valoarea deosebită a acestuia. Din păcate, porțiuni importante ale acestuia au fost distruse sau afectate irevocabil de către intervenții umane mai vechi sau recente, astfel încât integritatea și structura acestuia au fost afectate pe unele porțiuni”, precizează reprezentanții Complexului Muzeal.

În curând va fi publicat un studiu care va îmbina datele geografice, istorice și arheologice cunoscute despre acesta la momentul actual. Drumul este pietruit și traversează culmea Prislopului, urcă spre Dealul Zâmbroaiei, trece prin satul Piatra Fântânele, zona Tășuleasa, ajunge în valea Iliuța, traversează Valea Iliuța-Calului și urcă spre punctul Măgura Calului.

Foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

    • Pe vremea romanilor erau viaducte , apeducte și multe alte ” ducte ” . Chiar ieri povesteam cu cineva că podurile erau construite sub forma arcuita și chiar și azi construcțiile de atunci rezista chiar și cutremurelor . Da ! Ei erau mai aproape cu 2000 de ani de divinitate și cunoștințele lor erau mai bazate pe un instructor competent . Cei de azi ar putea deschide manuale vechi și să renunțe la a spune că ăla era primitiv și pentru că sunt multe construcții peste tot care au ajuns până la noi și că și la Constanța , tuneluri vechi reintra in circuit .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...