Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria filiala județeană „Colonel Liviu Rusu” Bistrița-Năsăud și Colegiul Tehnic Infoel Bistrița, cu sprijinul Primăriei Bistrița, organizează a patra ediție a Concursului județean de educație patriotică Eroul din familia/localitatea mea.
Concursul se adresează elevilor din clasele gimnaziale și liceale. Cei care doresc să participe au de elaborat o lucrare despre un erou din familia / localitatea de domiciliu a elevului (sau părinților/rudelor acestuia), participant/căzut în luptele din Primul sau Al Doilea Război Mondial, victimă a regimului comunist ori care s-a jertfit în răscoale/ revolte.
Concursul se desfășoară pe două secțiuni: gimnaziu și liceu. Pentru fiecare secțiune se acordă premii și mențiuni.
Înscrierea se face până la data de 1 aprilie 2023.
Detalii despre modul de redactare și trimitere a lucrărilor pot fi obținute pe pagina de Facebook Asociația Cultul Eroilor Regina Maria Bistrița-Năsăud Filiala Colonel „Liviu Rusu”.
Totodată, detalii se pot obține și prin trimiterea unui mesaj pe adresele de email: [email protected] și [email protected] .
La primele trei ediții ale concursului au participat aproape 100 de elevi care au elaborat lucrări interesante și bine documentate despre eroi ai neamului românesc.
Mai jos – un fragment din lucrarea elevei Raluca Lonca, clasa a X-a, Liceul Sportiv Bistrița. Este una dintre lucrările premiate la ediția a III-a a concursului, din 2022.
,,De mic copil m-a fascinat imaginea persoanei îmbrăcată în haină militară, care mă privea din tabloul țintuit pe peretele din casa stră-străbunicilor. Mă întrebam care e povestea din spatele imaginii și puneam întrebări străbunici mele. Nimeni nu îmi răspundea atunci . Dar ani au trecut și curiozitatea mea nu s-a diminuat.
Având în vedere și contextul vremurilor actuale, când lângă țara noastră se petrece un război, am început sa fac cercetări. Iar participarea la acest concurs a constituit o bună oportunitate pentru a descoperi cine este eroul din familia mea.
Este vorba de stră-străbunicul meu, Ioan Mândru. Un om mândru, cum îi zice și numele, născut în satul Chiraleș, cândva între anii 1917-1919. S-a căsătorit cu Eudochia în satul Arcalia și au avut doi copii, pe Valentin si Maria.
Când a început al Doilea Război Mondial s-a înrolat și a plecat pe front în 1939.
În anul 1942 a participat la luptele de la Cotul Donului. Știam că a murit în acest an, iar aflarea morții lui a fost confirmată de o rudă apropiată a dânsului, care i-a descoperit mormântul din întâmplare aflându-se la acel moment pe front având sarcina să ducă mâncare soldaților. Cam atât am aflat de la familia mea.
Dar curiozitatea mea nu s-a oprit aici. Am început să accesez link-uri și să caut informații. Astfel, în cercetarea mea am găsit lista morților din al Doilea Război Mondial pe site-ul https://once.mapn.ro/pages/view/97.
Aici am găsit printre multe nume și numele stră-străbunicului meu, Mândru Ioan, precum și locul unde a fost îngropat, și anume în satul Plinca (raionul Beliaevski regiunea Odessa, Ucraina).
În momentul morții, avea gradul de caporal.
Trupul stră-străbunicului meu nu a fost repatriat din cauze financiare.
După ce mi-am încheiat cercetarea, aflând atâtea lucruri despre condițiile în care a luptat stră-străbunicul meu, am rămas cu un sentiment de mândrie că a contribuit prin faptele sale la bunăstarea actuală a țarii. Dar în același timp sunt tristă, pentru că nu a apucat să își vadă copiii crescând, că nu l-am prins in viață așa cum am prins-o pe stră-străbunica mea și că a murit în condiții inumane pe front…”