În anul 2023 se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui politician român Iuliu Maniu și 70 de ani de la moartea sa martirică, în închisoarea din Sighet. În semn de prețuire, recunoaștere și respect, un deputat din Bistrița propune ca anul 2023 să-i fie dedicat.
„În semn de prețuire, recunoaștere și respect, pentru o viață întreagă dedicată democrației și patriotismului luminat am depus un proiect de lege alături de colegul meu, Adrian Cozma, pentru a proclama în mod oficial anul 2023 ca fiind Anul Iuliu Maniu”, a transmis deputatul Robert Sighiartău.
Iuliu Maniu a fost unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din istoria României. A fost membru de onoare al Academiei Române, din 7 iunie 1919, cu o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani.
Iuliu Maniu s-a implicat activ în realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Din funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent a reuşit integrarea rapidă a administraţiei din Transilvania în cea a României reîntregite.
Calitatea care l-a consacrat în prim planul scenei politice a fost moralitatea ireproşabilă.
A rămas în conştiinţa publică drept liderul permanent al opoziţiei, teren pe care nu a putut fi egalat. A dus o luptă neîncetată împotriva asupririi austro-ungare asupra Ardealului românesc şi împotriva sovietizării ţării de către autorităţile comuniste
Pentru a ilustra crezul politic a lui Iuliu Maniu este semnificativ un episod din 1946, din timpul procesului întocmit de autorităţile comuniste împotriva lui Ion Antonescu. Adversari de idei, Maniu nu a ezitat să îi ia apărarea mareşalului în faţa completului de judecată. Pentru acest motiv, se insinua că i-ar fi sprijinit politica dictatorială. La acestea, Iuliu Maniu a dat o replică memorabilă: „Oamenii politici sunt adversari, iar nu canibali”.