Ne confruntăm, se pare, cu cea mai „caldă” iarnă a ultimilor ani. Totuși, în munți, priveliștea surprinsă de camere sau de drumeți este pe cât de superbă, pe atât de diversificată. Puii de urs se joacă în pădurea de foioase, caprele negre zburdă prin zăpadă.
În județul nostru există două Parcuri Naționale cu arii protejate: Munții Rodnei și Munții Călimani. Drumeții și camerele de supraveghere amplasate în munți continuă să surprindă imagini inedite. Și pe cât de frumoasă este viața sălbatică surprinsă, pe atât de diversificată.
Puii de urs se joacă-n Munții Călimani
De obicei, iarna urșii hibernează. Spre deosebire de alte ierni, însă, zilele trecute, în Munții Călimani, au fost surprinși pui de urs care se joacă în pădurea de foioase.
„Ursoaică cu pui în Parcul Național Călimani din cadrul Romsilva! Doi pui de urs îmbină utilul, adică hrănitul, cu plăcutul, adică joaca, sub atenta supraveghere a ursoaicei, în Parcul Național Călimani, așa cum se poate observa în filmarea realizată de colegul nostru Cristin Cireș.
Ursoaicele au de obicei doi sau trei pui și sunt devotate și protectoare cu puii lor. Aceștia rămân alături de ursoaică cel puțin doi ani.
Urșii sunt animale omnivore, hrana lor fiind vegetală, dar și de origine animală, de la pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte”, au scris cei de la Romsilva pe pagina lor de Facebook.
Caprele negre zburdă prin zăpadă în Munții Rodnei
În Munții Rodnei, caprele negre se bucură de zăpada de pe creste.
„Capre negre în Parcul Național Munții Rodnei, filmate de la mare distanță de colegul nostru Ioan Muntean.
În iernile grele, caprele negre preferă versanții înclinați, de pe care cade zăpada, unde găsesc mai ușor hrana și se adăpostesc de prădători, în special râșii. Iarba uscată, cu care se hrănesc iernile, este mai ușor descoperită aici, ca și mușchi, licheni sau cetină de molid.
Caprele negre trăiesc în grupuri de până la 30 de exemplare, structura grupurilor fiind schimbată în funcție de anotimp”, au scris cei de la Romsilva pe Facebook.
Și cei de la Parcul Național Munții Rodnei au postat un video cu caprele negre care se hrănesc, scormonind zăpada.
„Anul acesta iarna le-a ajutat și nu le-a împins către păduri găsind încă hrana necesară sub stratul subțire de zăpadă… Filmul realizat în timpul activității de monitorizare, de către colegii noștri”, au scris aceștia pe facebook.
Toti trebuie capturati si vanduti in Austria la schimb cu viza Senghen, mai ales ca sunt o grava amenintare la viata politicienilor nauci care merg in adidasi prin paduri cu amantele dupa ei.
Se poate sa fie liberi bidiganiile padurii ?
Cel mai tare o fost , de departe, zoomul telefonului. Incredibil la ce s-o ajuns.
Ce marcă îi ?
Precis Apple sau Huawei. Sau chiar Samsung.