-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

VIDEO – Detalii importante despre nodulii tiroidieni și tiroidita cronică autoimună, cu dr. Andreea Peica

Dr. Andreea Peica, medic specialist endocrinolog la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița, a vorbit, în emisiunea Medicină pe limba ta despre nodulii tiroidieni și tiroidita cronică autoimună.

Endocrinologia este specialitatea care se ocupă de diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor endocrine. Cele mai frecvente afecțiuni sunt cele legate de glanda tiroidă. Acestea pot să apar inclusiv la copii.

Cel mai frecvent apar la femei, în perioada adlută. Nu este legată de niște factori anume. Sunt și boli care se transmit pe linie genetică. Aici vorbim de cancere tiroidiene.

Cea mai frecventă afecțiune – tiroidita cronică autoimună care determină hipotiroidism.

Problemele acestea tiroidiene pot să nu genereze niciun simptom.

Tiroidita cronică Hashimoto, de pildă, poate evolua cu funcție tiroidiană normală. Nu se impune tratament, ci doar urmărire periodică.

Dar există și cazuri când poate să apară o hipofuncție a glandei tiroidiene. Asta înseamnă un deficit de hormoni tiroidieni. O distrucție a celulelor proprii din tiroidă. Există analize de sânge care se fac, iar dacă se identifică o disfuncție endocrină, se administrează tratament substitutiv. Se administrează, de regulă, bine-cunoscutul Eutirox. Mai sunt și înlocuitori. A apărut siropul Acutirox. Medicul curant alege ce prescrie.

După ce pacienții sunt diagnosticați cu acest hipotiroidism și luăm tratament, se fac evaluări periodice, să vedem că substituția sau dozele de medicamente sunt corecte. Sunt cazuri în care doza trebuie crescută sau redusă…”, a explicat dr. Andreea Peica.

Dacă nu se respectă tratamentul prescris, iar pacienții nici nu spun asta medicului, apar dezechilibrele și se bulversează întreaga stare de sănătate.

Specialist endocrinolog a subliniat că printre simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze se numără oboseala cronică, constipația, căderea părului sau pielea uscată. Acestea sunt simptome pentru care ar trebui să ne programăm la un specialist endocrinolog, pentru a ne convinge că glanda tiroidă funcționează în limitele normale.

Există și cazuri în care ne putem confrunta cu exces de hormoni tiroidieni. Atunci simptomele sunt opuse: Ne confruntăm cu scăderi în greutate, tahicardie sau palpitații. „Ochii par că ies din orbite, apare senzația de nisip în ochi sau hiperlacrimație. Aici se manifestă un hipertiroidism.

Există mai multe glande endocrine în corp. Între acestea, glanda hipofiză, o glandă de mici dimensiuni, localizată la baza creierului.

Este un fel de comandă pentru toate celelalte glande endocrine. O patologie frecvent întâlnită în pediatrie este nanismul hipofizar: copii care nu cresc cum ar trebui… Ei necesită tratament cu hormoni de creștere”, a mai explicat dr. Andreea Peica.

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: