Valentina Ardean Elisei s-a întors acasă, la Deva, acolo unde a început drumul spre marea performanță. Fosta jucătoare a Gloriei Bistrița și una dintre cele mai cunoscute handbaliste din lume s-a așezat pe banca CSM Deva în postura de antrenor secund.
De curând a pus adidașii „în cui”, lăsând handbalul la o parte, doar din postura de jucătoare. După retragerea Valentinei Ardean Elisei de la Bistrița, sportiva nu a stat mult deoparte și s-a alăturat echipei de handbal din eșantionul secund, CSM Deva.
Pe banca tehnică a echipei Devei, una de tradiție de altfel, chiar dacă se află în Divizia A, Elisei i s-a alăturat antrenorului principal, Daniel Gheorghe și cel cu portarii, Olivia Nanu.
Conducerea clubului Gloria la care și-a finalizat cariera de jucătoare a transmis, la plecarea sa, că este binevenită înapoi la Bistrița oricând. În cinstea sa a fost organizată o retragere sportivă cum nu mulți au primit, chiar de au meritat.
Tricoul cu numărul său, 15, este ridicat în cinstea sa deasupra tuturor în Complexul Sportiv Polivalent din Unirea, alături de drapelul României.
„Mulțumim, Alice!” e prea puțin. Cea mai bună extremă din lume s-a retras la Bistrița
Cu o vastă experiență în postura de jucătoare, a fost o piesă cheie în mai multe echipe din România, inclusiv la echipa națională. Alice, așa cum îi spune toată lumea, a câștigat în carieră Challenge Cup, Cupa României, Supercupa României, Cupa Cupelor, Cupa EHF, Trofeul Campioanelor EHF.
Alături de echipa națională a obținut medalia de aur la Campionatul European pentru Tineret din Franta, argint la Campionatul Mondial din Rusia în 2005, bronz la Campionatul European din Danemarca/Norvegia 2010 și bronz la Campionatul Mondial din Danemarca 2015.
Ca sportiv, a fost în anul 2004 – Golgeter în Liga Naționala a României. În 2005 – Cea mai bună extremă stângă la Campionatul Mondial din Rusia. În 2007 a fost Golgeter la Cupa Cupelor EHF. În 2008 era Cea mai bună extremă stânga la Campionatul European din Macedonia. Iar în 2015 – Cea mai bună extremă stânga la Campionatul Mondial din Danemarca.
A participat cu echipa la Jocurile olimpice de vară de la Beijing în 2008 și la Olimpiada de la Rio în 2016.
Este din anul 2000 Maestru al Sportului. A primit în anul anul 2002 distincția de Cetățean de Onoare al municipiului Deva și în 2006 pe cea de Cetățean de Onoare al municipiului Focșani. De anul trecut este și cetățean de onoare al Craiovei.
În 2006 a primit Ordinul Meritul Sportiv în clasa a II a iar în anul 2011 – Medalia Meritul Sportiv în clasa a II a 2011- Maestru Emerit al Sportului.
Este din anul 2016 antrenor de handbal. Deține un master în Management și Sport și un altul în Managementul organizațiilor și evenimentelor sportive.