0.8 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Câteva cuvinte despre Peștera Speranței și alte minuni care stau ascunse cuminți, în Valea Vinului

O fotografie publicată de biologul Claudiu Iușan de la Parcul Național Munții Rodnei ne reamintește de frumusețile ascunse în Valea Vinului, dar și de oamenii care le scot la lumină…

Biologul Claudiu Iușan de la Parcul Național Munții Rodnei a postat recent o fotografie cu opaițul descoperit în Peștera Speranței, din Valea Vinului…

Am încercat să aflăm ce poveste ascunde fotografia cu pricina. Am aflat că cel care a găsit opaițul este un speolog amator. Mihai Vargoschi are 54 de ani și locuiește în Rodna.

Pasiunea sa pentru natură și curiozitatea de a explora peisajele din jur au făcut ca el să dezvăluie comunității mai multe peșteri care existau neștiute în Valea Vinului.

Între acestea – o peșteră care îi poartă numele, fiind „botezată” Peștera lui Mihai. Dar și Peștera Speranței, locul în care Mihai Vargoschi a reușit să descopere un străvechi opaiț, acum aproape zece ani.

I-am spus Peștera Speranței pentru că există posibilitatea să dai peste multe surprize și după  prima explorare… Din păcate, în ultima vreme nu prea am mai avut timp de explorat peșterile…

Nu sunt bani, echipamentele sunt scumpe. Anul trecut, de exemplu, nu am reușit să ajung deloc în Peștera Speranței.

Nu e un drum lung. Se face cam într-o jumătate de oră, maxim o oră din Rodna, până la peșteră. Iar peșterile din zonă sunt toate grupate cam în același spațiu.

Este Baia lui Schneider, deja recunoscută și trecută pe hartă. Mai este Peștera Speranței, Peștera Strâmtă, Peștera Rece, Avenul cu Puț. Toate sunt localizate în același areal…”, ne-a explicat Mihai Vargoschi.

Peștera Speranței nu este deocamdată deschisă publicului. Este o peșteră labirintică, destul de îngustă și are puțin peste 70 de metri lungime. „Acolo am descoperit opaițul. Presupunem că a aparținut unui lucrător minier. L-am predat Muzeului Grăniceresc din Năsăud, poate fi admirat acolo… L-am lăsat acolo în custodie pe o perioadă nedeterminată. Se presupune că ar fi din anii 1400 sau poate chiar mai vechi…

De fapt am făcut de-a lungul anilor mai multe descoperiri, speologice în primul rând, catalogate și documentate în București.

Pe vremuri lucram cu un club Montana Baia Mare. Între timp, cu puțin înainte de pandemie, am făcut și eu un club de speologi amatori aici la Rodna. Dar ne-a prins pandemia și n-am mai apucat să punem în practică ideile și proiectele…”, ne-a mai mărturisit Mihai Vargoschi.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Coboară-te, Floriene, din busturi și statui,
    Să ciocnești cu rodnenii, pălincă de gutui.
    Adu-ne cimbrul care dă gustul bun la baiț,
    Luminează-ne statul cu-al munților opaiț!
    Coboară-te, Floriene, sari afară din ramă,
    Să redeschizi la public Flora fanerogamă,
    Să celebrăm cu preoți, botanica logodnei,
    Alăturea de plante, aici, pe Munții Rodnei,
    Unde stau Corongișul, albele flori-de-colți
    Și-n mine părăsite cad lacrimi de pe bolți!
    Coboară-te, Floriene, că grănicerii demni,
    Râd jos pe înfundate de politruci solemni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...