În Susenii Bârgăului, se practică și în zilele noastre un străvechi obicei de Bobotează. Indiferent de vreme, preoții merg la cel mai apropiat râu, însoțiți de credincioși.
În apele învolburate ale unui râu, de Bobotează preoții obișnuiau să arunce sfânta cruce. Cei mai îndrăzneți feciori din sat săreau după ea. Se spune că flăcăul care „recupera” crucea avea parte de noroc și sănătate tot anul.
Boboteaza: Astăzi ne vindecăm de plânsul cel vechi… Tradiții și superstiții în Bistrița-Năsăud
Nici în anul acesta, credincioșii din Susenii Bârgăului nu și-au ignorat tradițiile. Sub privirile lor încurajatoare, cinci tineri s-au aruncat în apă să prindă crucea aruncată de preot.
Norocul a fost de această dată de partea lui Paul Niculiță Crăcană.
Tânărul face parte din lotul național de kaiac-canoe, fiind legitimat la clubul Steaua București. Este campion, cucerind până acum zeci de medalii de aur:
La 18 ani, îngropat în aur! Un bârgăuan și-a sacrificat adolescența ca să devină campion
„Se spune că aruncarea și recuperarea crucii din apă, la sărbătoarea Botezului Domnului, simbolizează intrarea și ieșirea lui Hristos din apa Iordanului.
Iar întrecerea tinerilor și încercarea de a scoate cât mai repede crucea din apă ne amintește de faptul că Hristos a ieșit de „îndată” din apă.
Se zice că ai noroc tot anul și ești sănătos tun dacă prinzi crucea de Bobotează! Niciodată nu m-am îmbolnăvit după ce am sărit în apă. Nici în anii în care era mai frig…!
Noi nu sărim neapărat ca să prindem crucea. E ca un botez pentru noi. E o tradiție frumoasă”, a povestit Paul Niculiță Crăcană pentru Bistrițeanul.ro.