O incursiune în secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență din Bistrița are toate șansele să-ți schimbe în întregime perspectiva asupra vieții. Și mai ales să-ți reamintească de lucrurile cu adevărat importante în viața ta…
Dr. Geanina Miron, medic șef Secție Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița a povestit în emisiune „Medicină pe limba ta” despre secția pe care o coordonează.
Unul dintre cele mai dragi complimente, pentru dr. Geanina Miron și colegele sale, este acela că – după amplul proces de modernizare – secția arată acum „ca la privat”.
Instituția are o capacitate de 40 de paturi. Există aproape 7.000 de pacienți aflați în evidențele spitalului. Unii dintre ei ajung să fie și internați. Aproximativ 5-600 de persoane sunt îngrijite pe lună în regim de spitalizare de zi.
Dr. Geanina Miron lucrează în secția de Oncologie a spitalului din Bistrița din 2009. Trei ani a muncit în străinătate, iar timp de alți șase ani și-a făcut Rezidențiatul la București.
„Cancerul este o boală cronică, este o boală cu prognostic sever. Dar asta nu înseamnă că este obligatoriu să fie fatală. Există acum foarte multe progrese în tratamentul pacientului care poate trăi mult și bine cu această boală”, a explicat dr. Geanina Miron.
Tratamentul ambulatoriu, în spitalul de zi, presupune ca pacientul să locuiască acasă la el și să vină doar periodic pentru tratament, la Secția de Oncologie. Pe parcurs, însă, starea pacientului se poate deteriora. Fie de la toxicitatea tratamentului, fie din cauza comorbidităților sau a evoluției bolii. Pacienții mai fragili pot fi spitalizați în acest caz pentru o mai atentă supraveghere.
Mai există și pacienți care vin la tratament de departe și nu au cu ce se întoarce acasă. Iar atunci, în măsura în care există locuri disponibile, sunt găzduiți în spital pentru a-și încheia tratamentul cât mai confortabil.
Dr. Geanina Miron a vorbit despre ședințele de citostatice care variază de la 10 minute la 6 ore, dar și despre analizele și evaluările de toxicitate care se fac în secția de Oncologie din Bistrița.
„Se întâmplă miracole acum, inclusiv în cancerul pulmonar. Înainte vedeam un pacient suferind de cancer pulmonar și știam că-l văd pentru o perioadă scurtă de timp. Acum avem pacienți care vorbesc despre tratamente de acum trei ani. Devin conștienți că au și ei o șansă…
Cele mai multe progrese s-au înregistrat în cancerul mamar.
Există și forme de cancer agresive, care nu răspund tratamentului. Există boli ușoare care evoluează grav și boli grave care evoluează bine. Revenind însă la pesimism și optimism – noi nu tratăm boala oncologică precum o boală fatală. Descoperim aici pacienți foarte frumoși care trec printr-o încercare și devin parcă mai puri…
Noi învățăm în fiecare zi de la pacienții noștri cât de frumoasă este viața și cum merită să prețuim lucrurile cu adevărat importante.
Și le sunt recunoscătoare pacienților pentru asta…”, a mărturisit dr. Geanina Miron.
Este o lipsă cronica de asistente la Sectia Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. CRONICĂ! 2 asistente nu pot face față unui volum de muncă atât de mare.