-0.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Bistrița: Îngrijitorii de la creșe, nemulțumiți de trecerea acestora la Ministerul Educației

Creșele au trecut de sub administrarea primăriilor în subordinea Ministerului Educației. Astfel a fost afectată salarizarea îngrijitorilor și educatorilor puericultori. Reporterii Bistrițeanul.ro au transmis reprezentanților ISJ BN nemulțumirile acestora. CARE au fost răspunsurile:

Prin ordin de ministru s-a decis transferul creșelor de la primării la Ministerul Educației.

Începând cu anul școlar 2021-2022, creșele de stat sunt arondate, la solicitarea primarilor, ca urmare a hotărârilor autorităților deliberative, prin decizie a inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică” prevedea Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Cîțu în 2021.

Începând cu anul școlar 2022 – 2023, acest lucru s-a întâmplat și în Bistrița-Năsăud. Astfel, creșele au devenit unități de învățământ antepreșcolar. A fost nevoie chiar de angajări noi, creșele fiind nevoite să dispună de educatori puericultori.

Creșele din Bistrița vor avea educatori-puericultori. Care e rolul lor și ce vor comunica părinților:

Îngrijitorii sunt nemulțumiți de acest tranzit.

Odată cu această trecere, drepturile salariale au avut de suferit. Îngrijitorii și educatorii puericultori din Bistrița au transmis pe adresa redacției nemulțumirile pe care le au.

Reporterii Bistrițeanul.ro au avut o întâlnire la sediul Inspectoratului Școlar cu:

  • inspectorul general Cristian Nicula
  • juristul ISJ  BN  – Mihaela Olinca
  • directoarea responsabilă cu creșele – Felican Leontina

Redăm mai jos nemulțumirile și răspunsurile primite:

1. Diferențe la salariu și lipsa normei de hrană de 345 lei

Îngrijitorii susțin că nu au primit norma de hrană de 345 lei, așa cum era trecută anterior în contract.

„Când creșele erau în subordinea primăriilor, acestea stabileau salariul și acordarea unei norme de hrană. Odată cu trecerea la Ministerul Educației, au intrat pe grila de salarizare dată de Minister. Astfel, îngrijitorii au dreptul salarial de 15.675 ron/an/preșcolar. Totodată, nu este prevăzută acordarea unei norme de hrană. Aceasta este situația la nivel național.

La Bistrița am înțeles că au făcut solicitare la primărie și că Primăria Bistrița s-a angajat să le ofere această normă de hrană. Noi, de la ISJ, nu le putem da decât ceea ce primim de la minister”, a declarat Cristian Nicula.

2.  O pauză contractuală de o lună jumătate

Îngrijitorii susțin că din momentul încheierii contractelor de muncă în raport cu Primăria Bistrița, și până la semnarea noilor contracte, ar fi trecut o lună jumătate. Situația ar fi la fel și pentru educatorii puericultori.

E drept că până s-au pus toate la punct a trecut puțin timp. Dar diferența de semnare a contractelor e doar pe hârtie, fizic. În REVISAL nu există nicio întrerupere. Ei au primit drepturile salariale fără întrerupere. Chiar dacă poate unii au semnat efectiv contractul de muncă mai târziu, în REVISAL nu există nicio întrerupere. Pot cere la ITM, liniștiți, situația”, a explicat juristul Mihaela Olinca.

3. Lipsa fluturașilor de salariu și o comunicare dificilă cu directoarea

Îngrijitorii susțin că nu au primit fluturașii de salariu. Mai mult, comunicarea cu directoarea care se ocupă de creșe ar fi deficitară.

Reprezentanții ISJ BN susțin că inițial a fost un director, care și-a dat rapid demisia. Apoi frâiele au fost preluate de Felican Leontina, la rândul ei cadru didactic.

De când am preluat, am încercat să ajung în toate creșele. Dar sunt șase creșe și 15 grupe. Am încercat să le explic de ce există modificări. Încercăm să comunicăm. Da, într-adevăr nu au primit fluturași de salariu. Dar de marți (n.r. 22 noiembrie 2022) avem și secretară. Și se vor da fluturașii cu datele despre drepturile salariale. Dar suntem încă la început. Eu încerc să comunic cât de bine pot, sa le explic, să le răspund!”, a explicat Felican Leontina.

„Trebuie să înțeleagă că acest tranzit a fost ca începerea activității unei noi firme, a unei noi întreprinderi. Până se pun toate la loc, până se reglementează toate, e ca la orice început. Să fie înțelegători și să caute prima dată interesul copiilor!”, au completat Cristian Nicula și Mihaela Olinca.

4. Mai puține zile de concediu

O altă nemulțumire ar fi legată de numărul de zile de concediu. Acestea le-ar fi fost reduse de la 28 de zile – la 25. Și ca să rămână tot cu 28 de zile li s-ar fi cerut să se înscrie în sindicatul de învățământ.

Prin ordin de ministru, pe grila Ministerului Educației, ei au 25 de zile de concediu. Apartenența la un sindicat le aduce beneficii în plus, printre care și mai multe zile de concediu. Dar nu e reglementat dacă pot beneficia de aceste zile în plus dacă ei fac parte din sindicatul primăriei – cel care se ocupa de creșe înainte, sau trebuie să facă parte din sindicatul de învățământ. Acest aspect încă nu îl știm.

Peste câteva săptămâni am înțeles că urmează să se emită un ordin clar privind educatorii puericultori. Și acolo vor fi făcute specificații cu privire la fiecare aspect. Sperăm că vor fi aduse clarificări și pentru îngrijitori. Deci noi, ca instituție, nu putem oferi mai mult decât ce primim de la Minister și ce e reglementat prin ordin de ministru”, a declarat Cristian Nicula.

Nemulțumirile din Bistrița nu sunt un caz izolat. Aceleași probleme au fost ridicate și în alte părți ale țării:

ARTICOLE SIMILARE

5 COMENTARII

  1. Doamna directoare Felican înainte de a forța angajații să semneze contractul individual fara a le da timp sa l studieze, amenintandui , a te laudă că tu ești șefa ar fi bine sa pui mânuță pe legislație și să nu mai faci presiuni asupra sa angajatilor.
    Indemnizația de hrana de 347 lei este un drept dat de lege și nu din buzunarul matale.
    Apoi citește legea 62/2011 legea dialogului social.
    Nu ești de neînlocuit și nu mai face presiunii asupra angajaților.
    O să se lase cu procese și o să răspunzi in solidar .
    E prea mare căciulă pentru dvs? Dar va place pozitia.

  2. Este vorba despre îngrijitoare, nu îngrijitori ,fiindcă nu sunt bărbați cei care șterg copiii la fund!
    Este o bătaie de joc ce se întâmplă cu toate îngrijitoarele atât din creșe cât și din grădinițele cu program prelungit .Cele din grădinițele cu program prelungit sunt încadrate ca îngrijitoare de curățenie, nu îngrijitoare de copii cum ar fi normal!!!!
    În statutul funcțiilor nu există funcția de bonă care ar corespunde cel mai bine cu activitatea care se prestează efectiv.
    Doamna ministru faceți ceva și pentru acești oameni ce lucrează din greu pe trei lei!!

  3. In geeral, la cresele, caminele si gradinitele, ( egal ca-s de stat ori particulare ), salariile sunt de mizerie, maiales la ” bonele ” care sunt puse sa faca toata munca de corvoada si de ingrijire a copiilor in paralel , pe cel mai mic salar posibil , de bataie de joc , desi cea mai grea activitate este al acestor ” bone ” care se ingrijesc de copii cu preponderentza si activitate care concura direct la sanatatea si securitatea copiilor . Oare cine ar trebui sa verifice si sa controleze aceasta activitate ? Cine ar trebui sa verifice sistematic daca aceste institutii publice au un anume program de activitate si este respectat sau nu , ptr ca peste tot, este plin de copii bolnavi la spitale si la medicina de familie ?

  4. Și în București este aceeași situație, din septembrie nu s-a dat norma de hrană. Nici la ora actuală nu știm de cine aparținem:ba de învățământ, ba de dgapsc…..Dar, în schimb, ni se cer să facem documentație ca la grădiniță. Nu știm câte zile de concediu avem ( educatorii) și lista este lungă. Totul este o bătaie de joc continuă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...