Aproape 60 de artiști din Franța, Germania, Republica Moldova, Israel și România au participat în acest an la simpozionul de pictură Școala de la Bistrița. Câteva dintre picturile acestora pot fi admirate încă la Palatul Culturii. Artistele din Israel au fost cucerite de cireșele din Bistrița…
Simpozionul Internațional de Pictură „Școala de la Bistrița” a reunit astă-vară la Colibița aproape 60 de artiști din Franța, Germania, Republica Moldova, Israel și România.
„Din 2017 coordonez acest proiect, alături de maestrul Marcel Lupse. Mi s-a părut foarte interesant că a fost multă lume. A fost o atmosferă cu totul specială. Am avut invitați din Germania, Israel, Franța și Republica Moldova. Au venit artiști din Iași, Târgu Mureș, Bacău, Timișoara, București…
Au fost câteva zile fantastice în care artiștii au pictat, au schimbat impresii și idei despre arta contemporană… Nu a existat un target oficial, dar fiecare a lăsat „moștenire” câte 2, 3 lucrări care vor intra în patrimoniul județului”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro pictorul Eugen Alupopanu.
Artistele din Israel au rămas cu niște amintiri speciale. Una dintre ele s-au arătat uimită de cireșele pe care unii țărani le vindeau la poarta casei. A mărturisit organizatorilor că n-a mai văzut așa ceva în viața ei. Voia să cumpere, dar nu știa cum.
Cei de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud au adus câteva lădițe de cireșe în tabăra de creație, cucerindu-i definitiv pe oaspeți.
Artistele din Israel au fost atât de impresionate, încât zile în șir au repetat că în viața lor n-au mâncat asemenea cireșe.
Tablourile vor fi expuse, la finalul lunii noiembrie, și în București, la Muzeul Literaturii.
La Simpozionul Internațional de Pictură „Școala de la Bistrița”, ediția VIII-a 2022, expun pictorii Dan Badea, Costin Brăteanu, Marius Crăiță-Mândră, Miruna Budișteanu, Dragoș Burlacu, Lucia Călinescu, Dorin Crețu (Fanța), Vioara Dinu, Damian Furdui (Moldova), Maria Gliga, Radu Hangan, Alexandru Lupșe, Marcel Lupșe, Sarah Luca Miulescu, Adina Mocanu, Mariana Moldovan, Sever Moldovan, Maurice Mircea Novac, Ștefan Pelmuș, Crina Stănescu.
Între artiștii care au pictat la Colibița s-au aflat și Alexandru Șerban, Vasile Rață, Ruslan Roșca (Republica Moldova), Cristian Târnovan, Paul Târziu sau Vasile Tolan.
Nu lipsesc nici Eugen Alupopanu, Anne Katrin Altwein (Germania), Roni Ankori (Israel), Cătălin Burcea, Anca Boeriu, Gabriel Caloian, Cezarina Caloian, Claudiu Ciobanu, Marinela Ciobanu, George Cernat, Marian Coman, Oana Coșug, Raluca Ilaria Demetrescu, Alexandru Gavrilaș, Mihai Gitman, Daniela Grapă, Eusebiu Josan, Georgiana Manea Josan, Marinela Măntescu, Mircea Mocanu, Mitruț Peiu, Bogdan Pelmuș, Mihai Perca, Maria Pop Timaru, Ionit Rahmani (Israel), Rico Rig (Germania), Ramona Seifert (Germania), Iris Shlomovich (Israel), Loredana Stancu, Mirela Trăistaru, Rafael Wolf (Germania).
Este vorba sespre o nouă galerie de artă la Bistrița amenajată in spatiul generos oferit de subsolul Palatului Culturii care a fost inaugurată la finalul lunii octombrie prin vernisajul lucrărilor de artă plastică realizate la Simpozionul Național de Pictură – Colibița sub genericul “Școala de la Bistrița” ajuns la a VIII-a editie , fiind organizat de Centrul Județean pentru Cultură BN, in perioada 12-25 iulie 2022.