0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO – Ziua în care Lumea de Dincolo îşi deschide porţile: Cimitirele din Bistrița, luminate tulburător de 1 noiembrie

Cimitirele din Bistrița s-au luminat tulburător în această seară cu mii de lumânări și candele. A fost ziua celor dragi plecați în lumea de Dincolo. Ziua în care sufletele lor s-au plimbat printre noi, încercând să încropească tainice legături…

Se crede că în noaptea de 1 noiembrie, Lumea de Dincolo îşi deschide porţile. Şi că sufletele celor dispăruţi intră în tainice legături cu cei vii. 

Cimitirul de pe Tărpiului, dar şi cel de pe strada General Grigore Bălan, s-au însufleţit azi, încă de dimineață. Bistrițenii și-au comemorat astăzi morții. 

Ziua Morţilor sau Luminaţia este un obicei care se practică pe 1 noiembrie, cu precădere în Transilvania, Banat şi Maramureş.

Locuitorii acestor zone obişnuiesc să meargă la mormintele celor dragi, să le cureţe de buruieni. Să pună flori şi să aprindă lumânări la morminte.

La cererea familiilor, preoţii ortodocşi sau catolici oficiază scurte rugăciuni de pomenire pentru sufletele celor dispăruţi. 

Etnologii afirmă că, la origini, este vorba despre o sărbătoare de rit catolic, Ziua tuturor sfinţilor.

Ea se desfăşoară încă din secolul al VII-lea, însă a fost îmbrăţişată şi de ortodocşi sau neoprotestanţi. În calendarul catolic, Luminaţia nu are nicio conotaţie macabră.

Este, poate, singura zi din an în care oamenii îşi permit să glumească în cimitir. Pentru unii este singura zi în care familia se reîntregeşte. Sau singura zi în care bucuria de a-ţi aminti de cei trecuţi în lumea de Dincolo ar depăşi tristeţea dispariţiei.

În Epistola către Tesaloniceni, Sfântul apostol Pavel scria „Fraţilor, despre cei care au adormit, nu voim să fiţi în neştiinţă, ca să vă întristaţi ca ceilalţi care nu mai au nădejde.

Pentru că, dacă credem că Iisus a murit şi a înviat, tot aşa credem că Dumnezeu, pe cei adormiţi întru Iisus, îi va aduce împreună cu El…”, scria Apostolul Pavel într-una din Epistolele sale către Tesaloniceni. 

Cum a început totul…

În anul 835, papa Gregor al IV-lea a decretat ziua de 1 noiembrie ca sărbătoare religioasă închinată sufletelor martirilor credinţei. Acesta încerca astfel să desfiinţeze serbările păgâne şi să-i creştineze pe bretoni, irlandezi, englezi şi alte popoare de origine celtă.

Tradiţia laică a fost însă mai puternică. În cele din urmă, sărbătoarea a îmbinat atât elemente din vechile ritualuri, cât şi elemente creştine.

Două secole mai târziu, în anul 1006, Papa Johannes al XVIII-lea a decretat ziua de 2 noiembrie drept Ziua Morţilor. În Marea Britanie, Ziua tuturor sfinţilor s-a numit All Saints Day sau All Hallows Day, iar seara de dinaintea ei, All Hallows Evening

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...