La Liceul Agricol se pregătește un adevărat colț de rai, numai bun pentru socializare departe de agitația orașului, care-ți permite și să savurezi fructe bio, direct de la sursă. Pădurea „comestibilă” de la Liceul Agricol s-ar putea întinde în următorii ani pe 7 hectare.
Liceul Tehnologic Agricol, în cooperare cu asociația Ruralis lucrează deja de doi ani la un proiect cu totul inedit, care vină să transforme câteva hectare de teren din preajma unității de învățământ într-un adevărat colț de rai.
Este vorba despre o „Pădure comestibilă”, un colț de natură, amenajat pentru socializare, unde bistrițenii se pot relaxa și consuma fructe bio, direct de la sursă. Mâine, zeci de elevi, adulți și chiar familii cu copii sunt așteptați să contribuie la această pădure comestibilă și să planteze arbori, arbuști și pomi fructiferi.
Deocamdată sunt puși la dispoziție 50 de arbori, arbuști și pomi fructiferi care vor fi plantați mâine. Participanții pot să aducă și ei pomi fructiferi, care vor fi plantați. La acțiune vor lua parte și specialiști, care îi vor ajuta pe voluntari să planteze și le vor oferi informații prețioase despre copaci.
„Intenționăm să dezvoltăm o pădure comestibilă, cu pomi fructiferi și arbuști comestibili. Am pregătit pruni, meri, cireși, aluni, nuci. Vrem să amenajăm și câteva alei naturale de circulație și să montăm în zonele respective bănci. Ne propunem o zonă ca un mini-amfiteatru natural în aer liber, cu acces la Internet”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Cristian Țetcu, reprezentant Ruralis și promotor al proiectului.
Odată amenajată, oricine va putea vizita pădurea comestibilă
În preajma pădurii comestibile este grădina comunitară, un alt proiect pentru bistrițeni, care le permite să-și cultive legumele și fructele dorite, chiar în oraș. Mai multe despre acest proiect puteți citi AICI.
Accesul la pădurea comestibilă se va face din Liceul Agricol momentan, însă odată ce aceasta va ajunge la maturitate, va fi amenajată o cale de acces de pe unul dintre drumurile pietruite care împrejmuiesc terenul. Cristian Țetcu estimează că pădurea va fi vizitabilă și funcțională în 5 ani.
„Am început timid pădurea aceasta acum doi ani și deja avem acolo câțiva pomi și arbori plantați. Expertiza de până acum ne spune că acest concept este aplicabil la orice școală. Se pot limita și la jumătate de hectar de teren, care poate fi transformat în mini păduri comestibile”, mai spune Cristian Țetcu.
Cei care vor să ia parte la acțiunea de plantare de mâine sunt așteptați la ora 12:00 la Liceul Agricol din Bistrița.
Dar de pământul Liceului Agricol pe care vrea să-l fure, pardon, să-l mănânce Primăria, ce mai știți?
La școala noastră formăm politruci,
Doar ei știu drumul pe care s-apuci.
Când vând pământul școlii la masă
Unde-s inspectorii? Lor nu le pasă?
Cum să o laud și cum să-i pun fard,
Când școala noastră e dusă în gard
Și cei responsabili tac toți mormânt?
Aici, la Agricol, noi nu vrem pământ!
Luați-l pe tot — de-așa vrea Turcitul
Ioan preasfințitul, Ioan preafericitul!
Praful și pulberea, dar, să se-aleagă
De școala noastră, cândva întreagă,
Și-n locul pomilor verzi, cu coroane,
Plantați deșertul social de betoane!