Bistrița deține un ”cimitir” destinat celor decedați și incinerați. Totuși, în județ la noi nimeni nu oferă servicii de incinerare. Iar pentru un astfel de loc de veci, nimeni n-a făcut solicitare.
Încă din 2011 s-a vorbit despre realizarea unui nou cimitir în Bistrița. Administrația Crețu îl numise atunci ”Cimitir în stil Scandinav”. Ce aducea nou acest cimitir era un columbarium. Mai exact, un zid cu 150 de locuri speciale pentru urne ce păstrează cenușa celor incinerați.
Abia în 2016 au fost finalizate lucrările la noul cimitir. Acesta oferă, conform proiectului, 1.449 de locuri de înhumare, dintre care 485 în sistem clasic, cu suprastructură și 964 în sistem cu marcaj la nivelul terenului. Plus zidul cu 150 locuri pentru urne.
Totuși, abia moartea city-managerului Ioan Peteleu, în 2021, a ”deschis porțile” cimitirului nou. Până atunci, nimeni nu l-a putut folosi deoarece administrația locală uitase să facă…o cale de acces.
Pentru columbarium însă…nu există interes.
”Avem un columbarium cu 150 de locuri în cimitirul nou. E de fapt un zid, cu niște nișe, în care cine dorește, poate să depoziteze urnele. Iar apoi, să îl zidească, să îl aranjeze, cum dorește. Există, la fel a pentru locurile de înhumare, o taxă, care se plătește la primărie” au declarat, pentru Bistrițeanul.ro, reprezentanții Primăriei Bistrița.
În Bistrița – niciun loc de incinerare
Deși există 150 locuri pentru urne, bistrițenii nu fac astfel de solicitări.
”Până acum nu a existat nicio solicitare pentru un astfel de loc de veci” au mai explicat reprezentanții Primăriei Bistrița.
Oricum, în Bistrița – Năsăud NU există nicio firmă care să ofere servicii de incinerare.
Singurul crematoriu- cel al Spitalului Județeasn de Urgență Bistrița a fost desființat în 2007. Odată cu aderarea la UE, crematoriile trebuiau să îndeplinească anumite condiții de mediu, așa că incineratorul spitalului a fost desființat.
Ne bucuram ca să luat inițiativa, era necesar și la Bistrița.
Păcat ca nu a fost 8 ani în urma când am avut nevoi, și lam îngropat în pământ la cimitir.
Intoarcerea la barbarism… în stil Scandinav…
In primul rând, incă din anul 2013 pe Drumul Tărpiului a fost amenajat un nou cimitir situat in partea de vest a străzii, vis-a-vis de cimitirul vechi si care este administrat de Protopopiatul Ortodox Bistrița. După unele informatii aici un loc de veci pentru o singură persoană costă 750 de lei pe o perioadă de 20 de ani, iar cele de familie cu 2 locuri costă 1500 lei (fără ramă) si 2500 lei (cu ramă) tot pentru 20 de ani.
In al doilea rând, noul cimitir în suprafaţă de 17,139 mp, situat în partea de Nord-Est a cimitirului actual, este prevazut cu un imobil având destinaţia de spaţiu administrativ, ce va asigura următoarele funcţiuni: birou administrator, hol, vestiar cu duşuri, depozit, grupuri sanitare separate pentru vizitatori bărbaţi, respectiv femei.
De asemenea, in apropierea sediului administrativ a fost amplasat şi un depozit de urne funerare (columbarium), cu o capacitate de 150 de locuri, desi Biserica Ortodoxă condamnă incinerarea umană si consideră că potrivit traditiei crestine modul potrivit de înmormântare al unui credincios este înhumarea, dat fiind faptul că mormintele crestine au Sfânta Cruce semn că acolo este înmormântat cel adormit întru Hristos.