În urma perchezițiilor de acum două zile, un transportator din Bistrița-Năsăud a fost arestat. Anchetatorii ieșeni au găsit acasă la acesta lingouri de aur și argint, zeci de kilograme de bijuterii și zeci de mii de euro, care au fost confiscate. Transportatorul este bănuit că transporta țigări de contrabandă și bijuterii în Anglia, în gurile de aerisire ale autocarelor firmei sale.
Ziaruldeiași.ro face publică povestea din spatele perchezițiilor de acum două zile care au avut în centru și mai multe adrese din Bistrița-Năsăud, într-un dosar de contrabandă și spălare de bani.
În urma perchezițiilor, un transportator din Bistrița-Năsăud a fost arestat. Este vorba despre Dan Cătună, patronul firmei Latino Express Bistrița. Anchetatorii spun că acesta transporta țigări de contrabandă și bijuterii în Anglia, în gurile de aerisire ale autocarelor.
Se pare că anchetatorii ieșeni, care instrumentează ancheta, au ajuns la transportatorul bistrițean în urma unor percheziții din luna iulie la o fabrică ilegală de țigări de la fostul abator din localitatea ieșeană Tomești. De acolo s-ar fi aprovizionat Cătună cu țigări de contrabandă.
Nu mai puțin de 29 de suspecți au anchetatorii în acest dosar, la care au fost găsite cantități enorme de bijuterii și bani: 46 de lingouri de aur și argint, 104.530 de euro, 273.274 de lei, 18.282 de dolari americani sau 109.167 de lire sterline. De asemenea, în urma perchezițiilor au mai fost găsite: o geantă cu bijuterii din aur și argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, un pistol cu gaze, 2.800 de țigarete și diverse sisteme informatice și medii de stocare.
Gruparea, formată din 29 de persoane
„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au formulat acuzații cu privire la 29 de persoane și au dispus măsura reținerii față de 6 persoane și luarea măsurii controlului judiciar față de alte 9 persoane. (…) Spălarea banilor s-ar fi realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri și persoane. Angajații acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje și, cu ajutorul personalului angajat din autovehicule, le-ar fi transportat în România, de unde ar fi fost ridicate de către reprezentanți ai grupărilor care ar fi comis infracțiunile în mod direct sau prin intermediul unor cărăuși din București sau din stații intermediare”, precizează anchetatorii.
Mai puteți citi despre acest subiect: